Eveniment

Companiile spun ca exista viata dupa insolventa, chiar daca bancile opresc creditarea. Cum comentati?

10.03.2010, 23:13 138

Cea mai mare parte a companiilor mari intrate in insolventa ausanse sa evite falimentul, dar pentru acest lucru nu trebuie saastepte finantare din partea bancilor, a fost concluzia seminarului"Insolventa, sansa restructurarii unei afaceri in conditii decriza", organizat ieri de Ziarul Financiar in parteneriat cufirmele Noerr, BDO, SMDA, Schoenherr si Casa de InsolventaTransilvania.

Specialistii in insolventa spun ca in ultimii cinci ani nu stiucazuri de firme care sa fi reusit sa obtina credite bancare dupadeclansarea procedurii, astfel ca "banii proaspeti" necesari infirme trebuie sa provina din alte parti.

Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo, a prezentatsituatia firmei la trei luni de la declansarea procedurii deinsolventa, spunand ca "exista viata dupa insolventa", in sensul cafirma desi a inchis doua magazine, a deschis altele trei in ultimaperioada.

Dificultatea a fost cea de a convinge furnizorii, clientii sichiar propriii angajati ca insolventa nu este acelasi lucru cufalimentul, iar firma are sanse reale de a se reorganiza.

"Anul trecut am renuntat la 1.000 de oameni. Unii pot spune caar fi trebuit sa o facem mai repede, tinand cont ca vorbim de opiata care a scazut anul trecut cu 50%. Mi-as dori sa fi avut inurma cu un an cunostintele pe care le am acum despre insolventa", aspus Olteanu.

Pe langa restructurarea interna, firma trebuie sa gaseasca noisurse de finantare externa pentru a achita o parte din credite,astfel ca principalii creditori sa aprobe planul de reorganizareaflat in curs.

Principalii creditori ai companiei sunt bancile, insa sursele definantare luate in calcul acum sunt aportul direct al actionarilorsau atragerea unui investitor extern.

"Sistemul bancar a promovat cu incredere in ultimii ani ideea derestructurare, insa trebuie sa se faca diferenta intrerestructurare si amanare de plata", a comentat Mircea Cotiga,recovery & fraud prevention director in cadrul UniCredit TiriacBank.

Legea locala a insolventei naste insa in continuare numeroasedispute inclusiv intre practicieni, in conditiile in care pe piatade profil numarul cazurilor a crescut alarmant doar in ultimele 18luni.

In Romania sunt la ora actuala deschise peste 30.000 de dosarede insolventa, 18.000 dintre acestea fiind declansate pe parcursulanului trecut.

Inceputul de an nu a adus o diminuare a fenomenului, ba dincontra, in luna ianuarie fiind incepute 2.000 de noi proceduri, iarspecialistii in insolventa spun ca pe parcursul acestui an tendintaeste de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO