Eveniment

Concurenţa amendează firmele de foraj cu 3 mil. euro pentru trucarea unor licitaţii la Romgaz

Concurenţa amendează firmele de foraj cu 3 mil. euro...

Autor: Radu Bostan

23.12.2014, 00:04 544
Consiliul Concurenţei va amenda cu 3 mi­lioane de euro patru firme de servicii pentru industria petrolieră pentru trucarea unor licitaţii pentru servicii de foraj orga­ni­zate în anul 2009 de producătorul de gaze naturale Rom­gaz (simbol bursier SNG). Companiile vizate de sancţiuni sunt firmele de foraj Dafora Mediaş (DAFR), Foraj Sonde Craiova (FOSP) şi Foraj Sonde Ernei (FOSB), şi pro­ducătorul de utilaj petrolier Upetrom 1 Mai.

Amenzile sunt cuprinse între 300.000 euro (Upetrom) şi 900.000 euro (Dafora), au precizat surse din piaţa ener­ge­tică pentru agenţia Mediafax. Numele firmelor au fost con­firmate şi pentru Ziarul Financiar de reprezentanţi ai Con­siliului Concurenţei. Aceştia au arătat că rezultatele anchetei vor fi anunţate oficial în luna ianuarie.

În iulie 2010, Concurenţa anunţa că a declanşat o in­ves­tigaţie privind o posibilă înţelegere între agenţii eco­no­mici implicaţi în licitaţii organizate de Romgaz şi de încă o com­panie, Transatlantic Worldwide România, privind atri­buirea contractelor de servicii de foraj. În cadrul in­ves­ti­gaţiei, declanşate din oficiu, inspectorii de concurenţă au des­cins la mai multe firme din piaţă şi au ridicat docu­mente, informa comunicatul de la acea vreme al Con­si­liului.

Reprezentanţii Concurenţei nu au precizat, nici în 2010 şi nici ieri, care licitaţii anume sunt suspectate că ar fi fost trucate, dar datele publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) arată că cele trei firme de foraj s-au întâlnit în 2009 la o licitaţie a Romgaz pentru un contract de 151,4 milioane de lei (fără TVA). Contractul, care viza forajul a 22 de sonde pe zăcăminte deţinute de producătorul de gaze naturale, a fost scos la licitaţie pe 14 iulie, împărţit în mai multe loturi şi adju­de­cat patru luni mai târziu. Dafora a obţinut patru loturi, contractele având o valoare totală de 74 milioane de lei, Foraj Sonde Ernei (la acea vreme denumită Foraj Sonde Târgu Mureş) a obţinut două loturi cu valoarea cumulată de 47,9 milioane de lei, în timp ce Foraj Sonde Craiova a luat două loturi de 29,4 milioane de lei.

„Foraj Sonde Craiova nu a primit nicio comunicare de la Consiliul Concurenţei în acest sens“, a răspuns directorul general al firmei, Victor Constantin, la întrebarea ZF dacă firma a fost înştiinţată cu privire la rezultatul anchetei. Compania, listată pe bursa Rasdaq, este deţinută în proporţie de peste 93% de fraţii Marius şi Emil Cristescu, care controlează grupul Bega.

„Nu am primit nicio co­municare din partea Consiliului Concurenţei. Mai mult, Upetrom 1 Mai este producător de echipament petrolier şi nu activează pe piaţa serviciilor de foraj“, a arătat Radu Petrescu, purtătorul de cuvânt al grupului Upetrom. Grupul, a cărui companie-fanion este Grup Servicii Petroliere, este controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

Foraj Sonde Ernei, listată de asemenea pe Rasdaq, este controlată de Vasile Aron, care este şi preşedintele şi directorul general. Dafora, cotată pe piaţa principală a bursei, este controlată de Gheorghe Călburean.

Cele trei companii sunt printre liderii pieţei locale de foraj care depind de comenzi din partea principalilor doi producători de petrol şi gaze. Romgaz a cheltuit anul trecut 82,4 milioane de lei pe foraje de sonde noi, potrivit raportului anual. OMV Petrom (SNP), care produce şi petrol pe lângă gaze naturale, a raportat doar cifra totală a investiţiilor în explorare şi producţie, de 4,4 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO