Eveniment

Concurenţa neloială, pedeapsă de până la 5 ani de închisoare

Concurenţa neloială, pedeapsă de până la 5 ani de închisoare

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

03.01.2012, 00:04 971

Divulgarea, achiziţionarea sau utilizarea secretului de afaceri de către terţi fără consimţământul deţinătorului său legitim, ca rezultat al unei acţiuni de spionaj de afaceri, este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amendă de la 20.000 la 200.000 lei, potrivit unui proiect al Consiliului Concurenţei care va fi în dezbatere publică până la 31 ianuarie înainte să fie aprobat în Guvern.

În cazurile de mai sus, pot fi aplicate şi alte pedepse complementare, precum interzicerea deţinerii calităţii de asociat, administrator sau altă funcţie de conducere într-o firmă, interzicerea exploatării unei companii, direct sau indirect pe o perioadă de până la doi ani de la data pronunţării unei hotărâri judecătoreşti de condamnare.

Legea va considera faptă de concurenţă neloială denigrarea unui competitor sau a produselor sau serviciilor acestuia prin comunicarea sau răspândirea publică de afirmaţii false despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia care ar putea produce prejudicii firmei concurente.

Totodată, răspândirea publică de către o firmă a informaţiilor false, incorecte sau incomplete despre activitatea sa, despre produsele sale, astfel încât să îi creeze o situaţie favorabilă în raport cu concurenţii săi, precum şi dezorganizarea activităţii unei firme prin instigarea sau determinarea unor angajaţi, furnizori, clienţi sau alte părţi implicate la nerespectarea obligaţiilor lor contractuale vor fi considerate fapte de concurenţă neloială.

Faptele de concurenţă neloială se sancţionează cu amendă de la 0,3% la 3% din cifra de afaceri totală sau veniturile totale din anul financiar anterior sancţionării în cazul persoanelor juridice şi cu amendă de la 1.000 la 20.000 lei în cazul persoanelor fizice.

Pentru persoanele juridice contraveniente amenda nu poate fi mai mică de 5.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO