Eveniment

Conducerea PSD se întâlneşte vineri la Herculane, după acuzaţiile DNA la adresa lui Liviu Dragnea

Conducerea PSD se întâlneşte vineri la Herculane,...

Autor: Liviu Dadacus

17.11.2017, 01:43 243

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD se reuneşte, vineri, la Băile Herculane, judeţul Caraş-Severin, aceasta fiind prima şedinţă a forului de conducere al social-democraţilor de după acuzaţiile formulate de DNA, la începutul săptămânii, la adresa liderului Liviu Dragnea.

Deşi nu există o ordine de zi formală şi anunţată în prealabil, şedinţa social-democraţilor va pivota, cel mai probabil, în jurul răspunsului politic pe care PSD îl va contura în perioada următoare la aşa-zisele „atacuri” venite din zona justiţiei.

Astfel, este posibil ca în CExN să se discute despre susţinerea formaţiunii faţă de Dragnea sau de un vot de încredere pe care liderul social-democraţilor să îl solicite conducerii partidului, aşa cum s-a procedat şi în cazurile foştilor miniştri Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, după acuzaţiile pe care DNA le-a formulat în cazul lor.

În acest caz, discuţiile ar reprezenta o continuare a susţinerii pe care lideri importanţi ai partidului (Marian Neacşu - secretar general, Niculae Bădălău – preşedinte executiv, Paul Stănescu – vicepremier, Claudiu Manda, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI) au manifestat-o mergând la sediul DNA atunci când Dragnea a fost chemat pentru a i se comunica acuzaţiile.

În afară de susţinerea formaţiunii pentru Dragnea, ar putea exista şi o discuţie despre extrapolarea acestei susţineri şi la nivel popular. În spaţiul public au existat, recent, luări de poziţie în acest sens. Astfel, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a susţinut, public, că, "la nevoie", social-democraţii trebuie să se exprime "inclusiv în stradă".

"Să arătăm inclusiv în stradă că noi suntem adevărata majoritate, noi şi cei care ne-au susţinut şi ne susţin în continuare", a spus Pleşoianu, în cadrul unei pledoarii împotriva aşa-ziselor „abuzuri” săvârşite de justiţie.

Întrebat, în context, despre posibilitatea ca PSD să organizeze un miting de susţinere a sa, Dragnea a spus că nu este de acord, dar a arătat că nu va mai opri pe nimeni să manifeste. "Eu nu am venit să cer susţinere, eu am venit să dau susţinere partidului pentru a continua ceea ce am început. (...) Putem discuta de un miting, dar nu de susţinere", a declarat, joi seara, Liviu Dragnra.

Preşedintele PSD a estimat că există posibilitatea dezbaterii chestiunii mitingului în cadrul CEx, dar a spus că obiectivul acestui miting trebuie stabilit cu claritate. "Dacă vor fi colegi care la CExN care vor cere un astfel de miting, vom discuta. De data asta n-o să mai resping această idee dar, dacă hotărâm să facem un miting, trebuie să stabilim exact pentru ce-l facem (...) Eu nu resping ideea, dar trebuie să facem un miting care să aibă sens".

Alte discuţii politice care ar putea ţine agenda CExN ar viza pregătirea răspunsului PSD la moţiunea de cenzură pe care opoziţia o va depune ca urmare a măsurilor fiscale adoptate recent de Guvern.

De asemenea, sunt posibile discuţii vizând proiectul de buget pentru 2018, în condiţiile în care la CExN va fi prezent şi premierul Mihai Tudose, dar şi privind evaluarea secretarilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO