Eveniment

Conducta Arad-Szeged: Alternativa la importurile din Rusia tot nu functioneaza

27.01.2010, 23:02 87

Conducta Arad - Szeged, prin intermediul careia sistemulnational de transport al gazelor naturale urma sa fie legat cu celdin Ungaria fiind astfel facuta conexiunea intre Romania si piatavest-europeana, inca nu este in functiune, desi de mai multe ori peparcursul anului trecut autoritatile locale au dat ca sigurafinalizarea acestui proiect in prima zi a anului 2010.

In discutii de 10 ani

Despre conducta care are o lungime de circa 100 de kilometri sediscuta de aproape 10 ani, realizarea ei fiind extrem de importantapentru Romania in contextul in care piata locala are o singurasursa de alimentare cu gaze de import: Rusia.

Finalizarea acesui proiect ar fi fost cu atat mai importantaacum cand din cauza temperaturilor extrem de mici, MinisterulEconomiei a decis la inceputul acestei saptamani instalareasituatiei de urgenta in alimentarea cu gaze naturale, pentru zilelede marti si miercuri fiind luata masura suplimentarii importurilorde gaze.

Cum nu exista nicio alternativa de import, Romania a cerut gazetot de la Gazprom, desi ar fi putut avea o alta solutie dacaproiectul Arad-Szeged ar fi fost finalizat.

"Din cauza lipsei aprobarii din partea Guvernului Romaniei peacordul interguvernamental care ar fi permis desfasurarealucrarilor de constructie la granita, transportul (gazelor prinArad - Szeged - n.r.) nu a inceput inca. Toata infrastructuraplanificata, in afara portiunii de la granita, este construita. Cumva fi aprobat de Romania acordul interguvernamental si va fi semnatde ambele parti, partea lipsa a conductei va fi construita sitransportul poate incepe imediat", au declarat reprezentantii FGSZNatural Gas Transmission Closed Company, compania de transport algazelor naturale din Ungaria, membra a grupului petrolier MOL sipartenerul Transgaz in proiectul Arad-Szeged. ReprezentantiiTransgaz au confirmat aceasta informatie.

Lipseste "sudura de aur"

"Acordul interguvernamental nu este definitivat. Anul trecut afost o perioada extrem de agitata pe plan local, mai ales pe planpolitic. Definitivarea acordului trebuia sa aiba loc undeva in lunaoctombrie, dar a fost amanata. Tot ce mai trebuie sa facem acumeste «sudura de aur» cum se zice, partea de la granita, care numasoara mai mult de cativa metri. Cred ca undeva in martie-aprilie,proiectul va fi finalizat", spus Ioan Rusu, directorul generaladjunct al Transgaz.

Ieri si marti, Romania a decis suplimentarea importurilor degaze din Rusia cu 2 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce inseamnacosturi suplimentare de circa un milion de dolari, luand in calculun pret al gazului de 220 de dolari pe mia de metri cubi.

In realitate, costurile ar putea fi mai mari, tinand cont decaracterul de urgenta al achizitiei, dar si din cauza lipsei uneialternative care ar fi putut conta in negocierile cu rusii.

Cu toate acestea, situatia de urgenta din aceasta iarna nu estela fel de delicata cum a fost cea din iarna trecuta, cand rusii ausistat complet exporturile de gaze naturale din cauza conflictuluicu Ucraina.

"Transportul poate incepe cand acordul interguvernamental estesemnat si portiunea de conducta din zona de granita va firealizata. Capacitatea maxima a conductei este de 4,8 de milioanede metri cubi pe zi. Companiile pot transporta gaze in functie decapacitatile rezervate. Cantitatea estimata este de circa 3,8milioane de metri cubi pe zi", mai spun reprezentantii FGSZ.

Patru companii pentru partea romana

Potrivit acestora, patru companii au rezervat capacitate pepartea romana a conductei si anume E.ON Gaz Romania, GDF SUEZEnergy Romania, Petrom Gas si MOL Energy Trade. Pe partea ungara,companiile interesate sa realizeze exporturi catre Romania sunt GDFSUEZ, MOL. E.ON si EconGas.

"Pentru moment, conducta este unidirectionala, dinspre Ungariaspre Romania. In urma unor investitii viitoare pe segmentul romanal conductei realizate de partea romana, poate exista posibilitateatransportului de gaze dinspre Romania spre Ungaria. Oricum, dataacestui lucru nu este cunoscuta deocamdata", au mai precizatreprezentantii FGSZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO