Eveniment

Conferinţă Coface Risc de ţară 2016. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: Creşterea productivităţii este misiunea-cheie pentru a păstra echilibrul în economie. Riscul cel mai mare este de dezechilibru economic cauzat de creşterea prea rapidă a cererii în faţa ofertei

Conferinţă Coface Risc de ţară 2016. Guvernatorul BNR...

Autor: Greta Bogdan

19.10.2016, 00:07 996
România se află în cea mai bună situaţie eco­no­mică macro din ulti­mii 26 de ani, însă şi ris­curile cu care se con­frun­tă sunt fără precedent, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, prezent la Conferinţa Coface Risc de ţară 2016.

„Trăim un paradox: avem cea mai bună situaţie macro, dar şi cele mai mari riscuri“. Guvernatorul a mai spus că cel mai mare risc este acela de dez­echi­libru economic determiat de creş­te­rea prea rapidă a cererii în faţa ofertei, iar creşterea productivităţii este misiu­nea-cheie pentru a evita acest dezechilibru.

În rândul economiştilor din întrea­ga lume se vorbeşte în permanenţă des­pre „stimularea creşterii economice“, însă este important ca jucătorii locali să nu fie preocupaţi doar de creşterea eco­nomică, ci şi de modul în care are loc această creştere, a menţionat el. „Riscul de ţară nu depinde doar de indicatorii macroeconomici. El înglobează multe principii imponderabile ale statului de drept şi ale economiei de piaţă“.

Deşi România are o situaţie econo­mică foarte bună, guvernatorul BNR spune că în această situaţie riscurile sunt cu atât mai mari. „Când cazi de la etajul 1, nu e o problemă, dar când cazi de mai sus s-ar putea să fie o problemă“.

Deşi la nivel global incertitudinea eco­nomiei creşte, România se află într-o zo­nă de stabilitate macroeconomică şi poli­tică, ceea ce determină şi un con­sum mai ridicat, însă jucătorii nu tre­bu­ie să se la­se influenţaţi de acest lucru şi să se „des­prindă“ de contextul global, a ex­pli­cat Eugen Anicescu, Country Mana­ger al Coface România, în cadrul conferinţei.

„Brexit-ul nu are încă un impact ne­gativ asupra economiei, însă nu ştim cum vor evolua lucrurile. Majoritatea băncilor europene rămân mai puţin profitabile faţă de perioada crizei“, a subliniat Howard Davies, preşedintele Royal Bank of Scotland.

Dacă SUA şi Canada vor înregistra cea mai rapidă creştere faţă de anul pre­ce­dent, Marea Britanie va avea o scă­de­re lentă a economiei, în contextul de­ci­zi­ei sale de a părăsi UE. Pe de altă parte, China rămâne un fac­tor-cheie pentru economia mon­dia­lă. „Dacă aceste ţări vor «călca» pe­dala de ac­celeraţie, şi celelalte state vor avea o creş­tere rapidă în 2017. În caz con­trar, pu­tem vorbi de recesiune“, a menţionat Davies.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO