Eveniment

Conferinţă ZF Birouri & Rezidenţial 2017. Bucureştiul simte ameninţarea oraşelor din provincie: companii mari aleg Clujul în locul Capitalei. „Aproape în fiecare săptămână avem discuţii cu companii din afară, care testează piaţa din România. Oraşele regionale vor urca în perioada ur­mătoare.“

Conferinţa ZF: Pe segmentul de birouri, rata de neocu­pare a coborât pentru prima dată după criză sub 10%, după ce, în 2009-2010, după insta­la­rea recesiunii, atinsese nivelul de 18%

Conferinţa ZF: Pe segmentul de birouri, rata de neocu­pare a coborât pentru prima dată după criză sub 10%, după ce, în 2009-2010, după insta­la­rea recesiunii, atinsese nivelul de 18%

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.05.2017, 00:08 1537

Piaţa imobiliară din România trece printr-o perioadă de efervescenţă, însă dezvoltatorii imobiliari ar trebui să rămână temperaţi, pentru a evita un colaps similar celui din 2008, odată cu instalarea crizei economice.

Sectorul de birouri are o nouă ţintă, şi anu­me atingerea şi depăşirea pragului de trei mi­lioane de metri pătraţi, în vreme ce rezi­den­ţia­lul a ajuns din nou în punctul în care lo­cu­in­ţele sunt cumpărate masiv din stadiul de pro­iect, deşi băncile sunt mai precaute decât în trecut.

Pe segmentul de birouri, rata de neocu­pare a coborât pentru prima dată după criză sub 10%, după ce, în 2009-2010, după insta­la­rea recesiunii, atinsese nivelul de 18%. În seg­men­tul rezidenţial, apetitul pentru locuinţe le dă din nou curaj cumpărătorilor să facă achi­ziţii de pe planşetă, supunându-se riscului de a da avansuri unor dezvoltatori fără istoric imo­biliar sau secretoşi cu informaţiile.

Atât pe birouri, cât şi pe rezidenţial, ora­şe­le regionale se consolidează. Companii mari in­­ter­­naţionale îşi deschid birouri în oraşe pre­cum Cluj-Napoca sau Timişoara, iar proiectele rezi­denţiale devin din ce în ce mai pre­ten­ţioase, oamenii căutând tot mai mult să-şi cum­pere locuinţe în zone mai bine poziţionate.

„Oraşele regionale vor urca în perioada ur­mătoare, în Timişoara, de exemplu, urmând a se livra undeva la 150.000 mp de birouri. Am văzut deja intrări noi şi pre-lease-uri multe“, a spus Bogdan Bogatu, senior broker în cadrul agenţiei imobiliare Cushman & Wakefield Echinox.

Piedici în calea dezvoltatorilor rămân biro­cra­ţia şi traseul lung pentru obţinerea autoriza­ţi­ilor, care îi descurajează şi pe investitorii străini. Constructorii, implicaţi atât în ridicarea de pro­iecte office, cât şi în cele rezidenţiale, reite­rea­ză problema lipsei de personal în general, şi a celui calificat în special, în condiţiile în care an­gajaţii aleg să plece în străinătate pentru sala­rii mai mari. Companiile spun că, astfel, au ajuns să fie într-o competiţie nu între con­structori, ci mai degrabă între ţări.

Acestea sunt concluziile conferinţei ZF de ieri, Birouri şi Rezidenţial, susţinută de Anchor Grup, Imobiliare.ro, Regatta Real Estate, Cushman & Wakefield Echinox, GreenForest şi Genesis Property

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO