Eveniment

Consiliul Concurentei: Comisionul de rambursare anticipata a creditului va fi limitat la 1%

Consiliul Concurentei: Comisionul de rambursare anticipata a creditului va fi limitat la 1%

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

06.10.2009, 23:08 605

Romania trebuie sa transpuna in legislatie pana in luna mai aanului viitor directiva europeana prin care comisionul derambursare anticipata a unui credit de consum fara garantiiimobiliare, cu dobanda variabila, este limitat la 1% din valoareacreditului, a atras atentia presedintele Consiliului Concurentei,Bogdan Chiritoiu.

In prezent, bancile cer clientilor comisioane de rambursareanticipata la credite de pana la 3 sau 4% sau in unele cazuri chiarmai mult.

"Unele comisioane limiteza mobilitatea unui client de la o bancala alta. In conditiile in care dobanda este variabila, deci bancapoate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preiariscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursareanticipata nu isi are justificare. In Uniunea Europeana, bancilepractica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cudobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa serefinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade", a declaratChiritoiu.

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si presedintele AsociatieiRomane a Bancilor, a explicat ca acest comision de rambursareanticipata acopera costurile pe care le are o banca cu plasareabanilor care au fost rambursati de catre client.

"Apreciez ca nivelul de 1% este unul rezonabil pentru creditelede consum. Insa pentru creditele ipotecare, nu as fi de acord culimitarea comisionului", a declarat pentru ZF Radu Ghetea.

In cadrul conferintei organizata de Consiliul Concurentei,acesta a spus ca trecerea de la o banca la alta este libera. "Poatein aceasta perioada, competitia din sistemul bancar este intr-ostare latenta, nu se vede prea mult. Dar in urma cu un an,competitia era in plina desfasurare, fiecare banca venea cu cate opromotie ca sa atraga clienti."

Cu toate ca sfera de aplicare a prevederilor directivei europene(2008/48/CE) este relativ restransa, respectiv creditele de consumoferite populatiei, din care se exclud anumite categorii, cum ar ficontracte de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil saugarantii similare, contracte de credit pentru dobandirea/pastrareaproprietatii unui imobil (teren sau cladire), contracte de credit acaror valoare este mai mica de 200 de euro sau mai mare de 75.000de euro, Consiliul Concurentei considera ca aceasta reglementares-ar putea aplica unei categorii mai largi de credite, se arataintr-un raport al institutiei, realizat in colaborare cu SocietateaAcademica din Romania.

Consiliul Concurentei are in vizor sectorul bancar inca dintoamna anului 2008, de cand a initiat o investigatie privindexistenta unei posibile intelegeri intre banci la majorareadobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO