Eveniment

Consiliul Concurentei investigheaza bancile. Bancherii resping acuzatiile

Consiliul Concurentei investigheaza bancile. Bancherii resping acuzatiile
02.11.2008, 19:51 26

In general, echipele de inspectori au cautat e-mailuri continand numele marilor banci de investitii straine considerat sursa a atacului asupra leului din octombrie sau numele unor trezorieri locali, au explicat pentru ZF surse din piata. Inspectiile au durat cateva ore, iar la final au fost copiate o serie de mailuri, care urmeaza sa fie analizate de specialistii de la Concurenta.

Consiliul Concurentei a anuntat vineri ca s-a autosesizat si a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare, practica interzisa de Legea Concurentei.
"Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite, evidentiate de altfel si de mass-media, in acest sector", a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.
Bancherii resping insa ipoteza unei presupuse intelegeri pentru o conduita comuna pe piata interbancara sau pentru participarea la un presupus atac asupra leului. 
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, sustine ca majorarea ROBOR nu a fost o crestere artificiala cu un scop anume.
"Dobanzile interbancare sunt dictate de cerere si oferta - daca intr-o anumita perioada creste cererea generata in special de nerezidenti este firesc ca dobanzile sa urce. Bancile locale au actionat in conceptul de piata deschisa si au cotat la cererea unor clienti", afirma Radu. El spune ca desi cotatiile de pe piata interbancara au atins cote extrem de inalte, UniCredit Tiriac a luat masuri pentru protejarea clientilor.
"UniCredit Tiriac se numara printre bancile care au acordat pana in prezent in principal credite in valuta si sunt interesate sa atraga lichiditati in lei, deci nu ar fi avut niciun interes sa creasca dobanda la lei." 
Oficialii ING Bank au respins de asemenea afirmatiile privind participarea la o presupusa intelegere intre mai multe institutii financiare care sa distorsioneze dobanzile pe piata.
"ING Bank Romania respecta legislatia in vigoare, respecta principiile concurentei loiale si, mai ales, isi respecta clientii, continuand sa le ofere aceleasi servicii de calitate si competitivitate. Volatilitatea pietei interbancare locale nu s-a reflectat in nivelul dobanzilor la creditele pentru clientii nostri, persoane fizice si juridice", a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania. Totodata, reprezentantii ING subliniaza ca schimbul de mesaje incriminat ca fiind o intelegere intre banci este de fapt o corespondenta intre membri ai Asociatiei Dealerilor din Romania, care nu are nicio legatura cu participarea institutiilor pentru care lucreaza.
Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost, sustine ca banca nu a avut interes sa impinga cotatiile in sus si cu atat mai putin sa transfere dobanzile mari asupra clientelei. "Motivul este foarte simplu: practic niciun credit de retail acordat de noi nu are dobanda indexata la ROBOR, iar la persoanele juridice volumul creditelor de acest tip este foarte mic. De altfel, in perioada 20-25 octombrie noi nu am modficat pretul niciunui credit, fie el pe zona corporate sau retail. Oricum, Bancpost nu s-a numarat printre primele trei banci participante la cotarea pentru ROBOR ca nivel al dobanzilor."
In acelasi timp, Bogza, care a fost viceguvernator al BNR responsabil cu supravegherea si reglementarea, afirma ca nu crede ca vreo banca romaneasca ar fi fost interesata in succesul unei speculatii impotriva leului. "Peste jumatate din credite sunt acordate in valuta si daca leul s-ar fi prabusit, cresterea creditelor nerperformante ar fi condus la pierderi mult mai mari decat castigul asteptat de pe urma unei speculatii."
Directorul de comunicare al Raiffeisen Bank, Corina Vasile a declarat ca banca a furnizat toate informatiile solicitate de Consiliul Concuretei.
"Inspectorii Consiliului Concurentei au solicitat o serie de informatii, pe care noi le-am furnizat in intregime. Obiectivele controlului nu au fost strict definite, dar cel putin Raiffeisen Bank nu se asteapta ca investigatia sa duca la concluzia unei incalcari de concurenta", a afirmat reprezentantul Raiffeisen Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO