Eveniment

Consiliul Concurentei investigheaza vanzarea drepturilor de televizare din Liga I

16.04.2009, 19:25 20
Consiliul Concurentei (CC) a anuntat ieri ca a declansat din oficiu doua investigatii privind vanzarea de catre Federatia Romana de Fotbal a drepturilor de televiziune a meciurilor de fotbal catre consortiul format din Antena 1 si RCS&RDS.
Una dintre investigatii vizeaza Federatia de Fotbal, condusa de Mircea Sandu, iar cealalta consortiul de firme care a cumparat drepturile de televizare.
„Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor si opiniilor de la agentii economici terti (inclusiv concurenti si clienti ai partilor implicate), in legatura cu aceste doua investigatii", spun oficialii institutiei. Ei mentioneaza ca institutia poate acorda imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor pentru agentii economici care furnizeaza informatii/ documente relevante pentru depistarea si sanctionarea cartelurilor in care sunt implicati.
Consortiul format din postul de televiziune Antena 1 si operatorul telecom RCS&RDS a castigat anul trecut licitatia pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I in urmatoarele trei sezoane, pentru suma de 85 mil. euro fara TVA, adica 102 mil. euro cu TVA.
La licitatia organizata la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal au mai participat Kanal D si Realitatea TV, impreuna cu Telesport. Realitatea TV s-a retras la 84,5 mil. euro, iar Kanal D la 72,5 mil. euro. Suma de pornire a fost de 54 mil. euro.
Presedintele CC, Gheorghe Oprescu, a declarat ieri ca institutia a primit sesizari legate de termenii acestor contracte inca din vara anului trecut, moment in care a inceput monitorizarea acestei piete. „Am primit sesizari de la parlamentari, de la cetateni, de la ONG-uri, de la alte institutii ale statului (...) Consideram ca avem suficient temei de fapt si de drept pentru inceperea investigatiei", a afirmat Oprescu, citat de Mediafax.
El a precizat ca investigatia nu are nicio legatura „cu ce vedem la televizor, cu DNA. Face parte din investigatiile normale pe care le avem". Investigatiile CC vin in contextul in care procurorii DNA ancheteaza mai multi arbirii suspectati de coruptie dupa ce presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, a fost arestat pentru 29 de zile impreuna cu finantatorul echipei FC Arges, Cornel Penescu, si cu Liviu Facaleata, director general al PIC - societate detinuta de Penescu. Omul de afaceri este acuzat ca ar fi platit circa 120.000 de euro unor arbitri pentru a favoriza echipa sa in trei meciuri.
La Serviciul teritorial Pitesti al DNA au fost citati ieri arbitrii Aurelian Bogaciu, Tiberiu Lajos, Sorin Corpodean si Marcel Savaniu, precum si vicepresedintele Comisiei Arbitrilor, Marcel Lica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO