Eveniment

Consiliul Concurenţei s-a dus peste companiile şi direcţiile silvice

Consiliul Concurenţei s-a dus peste companiile şi...

Autor: Corina Mirea

12.02.2016, 00:05 223
Consiliul Concurenţei a făcut inspecţii inopinate în această luna la sediile a patru companii din România care activează în industria de lemn şi la două direcţii silvice. Dintre cele patru companii două sunt ale austriecilor de la Kronospan (Kronospan România SRL şi Kronospan Sebeş SA), aceştia fiind unii dintre cei mai mari jucători din industria de exploatare şi prelucrare a lemnului, care se învârte în jurul valorii de 17 miliarde de lei, conform datelor ZF.

„Studiul pe care îl derulăm pe piaţa lemnului indică faptul că există disfuncţionalităţi în acest sector, mai ales în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor. În acest context, analizăm cu atenţie cazurile în care au existat licitaţii cu putini participanţi, precum şi cele la care preţul de adjudecare a fost foarte scăzut“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Celelalte companii la care Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii sunt Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL, iar direcţiile silvice la care a ajuns instituţia de control sunt cele din Alba şi Hunedoara.

Inspecţiile vin în contextul în care Consiliul Concurenţei a realizat un studiu în vara anului trecut pe piaţa lemnului care a arătat că la o treime din licitaţiile din acest sector participă un singur jucător.

„Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele patru companii în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara“, se mai arată în comunicatul transmis de Consiliul Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO