Eveniment

Consiliul Fiscal: Banii trebuie să meargă de la salarii şi pensii în investiţii

Consiliul Fiscal: Banii trebuie să meargă de la salarii şi pensii în investiţii
11.08.2010, 23:59 33

Angajările masive în sectorul public şi majorarea nesustenabilăa salariilor bugetarilor în perioada de boom economic a adusbugetul într-o situaţie critică. La prima ieşire în public,reprezentanţii Consiliului Fiscal au pledat ieri pentrurestrângerea fondului de salarii publice, susţinând că fărăconsolidare fiscală România nu poate să aibă creştere economicăsustenabilă.

"Este necesară reducerea facturii sociale prin diminuarea fonduluide salarii din sectorul bugetar, reforma sistemului de pensii şi acelui de ajutoare sociale. Reducerea va elibera spaţiu fiscalpentru cheltuieli de capital mai mari", a declarat Ionuţ Dumitru,preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul-şef al RaiffeisenBank. În viziunea consiliului, care de acum înainte trebuie săjudece independent politicile economice ale statului, riscurileasupra stabilităţii macroeconomice provin în mare măsură în prezentdin zona finanţelor publice.

Cheltuielile de personal au crescut foarte rapid în perioadaguvernului Tăriceanu atât ca urmare a sporirii număruluiangajaţilor publici, cât şi a creşterii rapide a salariiloracestora, majorarea fiind de 150% în perioada 2004-2008. În timp ceîn 2004 cheltuielile de personal erau de 5 mld de euro,reprezentând 8,1% din PIB, în 2008 au ajuns la 14 mld. de euro (10%din PIB). Explicaţia dată de guvernanţii de atunci: sala­riile şipersonalul au crescut când economia mergea şi aveam de unde sădăm.

Însă nici în anul de criză 2009, când era evident că nu mai suntbani pentru salariile bugetare rupte de realitatea economică şipentru schemele de personal supraîncărcate, guvernul Boc nu a făcutdecât să mimeze restructurarea. Anul trecut, România se plasa pelocul 9 în UE 27 şi pe poziţia a treia între cele 10 noi statemembre, cu un raport între salarii plătite şi venituri bugetare de33%. Numărul total de posturi din instituţiile şi autorităţilepublice a urcat cu 147.000 de persoane, de la 1,23 milioane depersoane în 2004 la 1,38 milioane de persoane în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO