Eveniment

Consiliul Fiscal critică rectificarea bugetară

Consiliul Fiscal critică rectificarea bugetară
16.08.2010, 23:58 71

Consiliul Fiscal critică dur proiectul de rectificare bugetară,susţinând că există posibilitatea ca veniturile fiscale să fiesupraevaluate cu până la 0,5% din PIB, astfel că atingerea ţinteide deficit bugetar de 6,8% din PIB stabilită pentru acest an"comportă riscuri semnificative".

"În special pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şicontribuţii la asigurările sociale estimările de venituri din adoua parte a anului par optimiste. Conform estimărilor preliminareale Consiliului Fiscal, există riscul ca veniturile fiscale să fiesupraevaluate cu până la 0,4-0,5% din PIB", se menţionează înopinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare abugetului general consolidat pe anul 2010.

Este pentru prima dată când o rectificare bugetară esteanalizată şi evaluată de specialişti independenţi. Datorităexistenţei Consiliului Fiscal au fost făcute cunoscute informaţiila care până acum publicul nu a avut acces. Consiliul apreciază căexecuţia veniturilor şi a cheltuielilor pe primele şase luni arată,în mod evident, o evaluare mult prea optimistă în raport curealizările efective, care nu este explicabilă doar prin evoluţiasub aşteptări a economiei reale, ci indică şi creşterea evaziuniifiscale, evidentă în special la accize.

Una dintre deficienţele majore este faptul că Finanţele nupublică informaţii comparative cu privire la nivelul lunarprogramat al veniturilor şi cheltuielilor şi cel realizatefectiv.

În proiectul rectificării bugetare Finanţele estimează un minusde 1,4 mld. lei pe partea de accize, diminuarea fiind cauzată, înprincipal, de reducerea consumului şi scăderea volumului producţieiîn sectoarele accizabile. Compensarea ar urma să vină dinîncasările obţinute în urma majorării TVA, cu cinci puncteprocentuale, plusul estimat fiind de 1,4 mld. lei.

În plus, Finanţele s-au gândit să regleze bugetul prin donaţiipe care cele trei mari companii cu capital majoritar de stat le"pot" face, aşteptându-se la 874 mil. lei din această sursă. Sumaaşteaptată de la Electrica, Romgaz şi Loteria Română reprezintăaproape jumătate din veniturile suplimentare luate în calcul larectificare.

Consiliul Fiscal consideră că este necesară clarificareacertitudinii încasărilor acestor donaţii şi precizareaimplicaţiilor economice asupra respectivilor operatori economici cucapital majoritar de stat. În plus, având în vedere că acestedonaţii nu au, prin definiţie, un caracter permanent, ConsiliulFiscal consideră că ele distorsionează imaginea de ansamblu asuprapoziţiei fiscale reale.

Deşi prin rectificarea bugetară sunt operate revizuiri majore devenituri şi cheltuieli, acestea nu sunt însoţite de noteexplicative privind sursele revizuirii şi ipotezele luate încalcul. În acest sens, Consiliul Fiscal recomandă îmbunătăţireatransparenţei procesului bugetar prin fundamentarea detaliată asurselor revizuirii veniturilor şi cheltuielilor pe fiecare capitoldin bugetul general consolidat.

Consiliul critică şi majorarea TVA, care deşi a fost motivatăprin imperativul asigurării echilibrului bugetar, nu s-a făcut înconformitate cu principiul stabilităţii, măsura fiind implementatăîntr-un orizont de timp foarte scurt şi fără o estimare detaliatăde impact, deşi efectele ei asupra economiei sunt majore.

Evoluţia aşteptată de Finanţe nu este în totalitate consistentăcu proiecţiile macroeconomice pentru a doua jumătate a anului, careimplică accentuarea contracţiei economice şi impactul negativasupra veniturilor determinat de reducerile salariale şidisponibilizări, în opinia Consiliului.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscalconsideră în cea mai mare parte realiste proiecţiile revizuite.

Majoritatea revizuirilor sunt aferente cheltuielilor cuasistenţa socială - pensii şi ajutoare de şomaj şi cheltuielilor cubunuri şi servicii. Consiliului Fiscal consideră că, în cazulcheltuielilor pentru pensii şi şomaj, modificările necesare suntexplicate de ipotezele nerealiste utilizate în fundamentareabugetului iniţial al asigurărilor sociale de stat (număr depensionari şi pensie medie estimată pe 2010) şi a bugetuluiasigurărilor pentru şomaj (rată nerealistă a şomajului estimatiniţial pentru 2010).

De altfel, Consiliul aminteşte că situaţia sistemului public depensii este total nesustenabilă, necesitând măsuri urgente dereformă. În cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii, revizuireaîn creştere se datorează, în principal, deciziei salutare aachitării sumei de 1,9 mld. lei aferente arieratelor sistemuluipublic de sănătate.

În privinţa cheltuielilor de capital, Consiliul apreciază căreducerea acestora în cursul execuţiei bugetare şi realocareabanilor la cheltuieli curente, practică uzuală în ultimii ani,relevă în mod clar lipsa unei strategii în alocarea resurselorpentru investiţii publice. În plus, investiţiile publice limitatediminuează şi potenţialul de creştere a veniturilor bugetare petermen mediu şi lung.

Veniturile estimate la bugetul consolidat scad la rectificare cu3,58 mld. lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu doar 859 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO