Eveniment

Constantin: Fermierii cu proiecte UE începute vor primi fondurile şi pot deconta şi după 31decembrie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Alina Novaceanu

21.06.2015, 17:13 839

El a precizat că demersului României de prelungire cu şase luni a termenului în care să poată fi decontate fondurile primite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 i s-au alăturat 16 state membre UE şi că se doreşte ca pentru acest program, cu fonduri disponibile de 9,3 miliarde euro, să existe un grad de absorbţie apropiat de 100%.

Ministrul a răspuns astfel, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, unor informaţii referitoare la faptul că România ar fi pierdut 400 de milioane de euro din fondurile de dezvoltare rurală.

Potrivit ministrului, gradul de absorbţie a fondurilor din acest program este de 85% şi ar urca la 90%, dacă acest demers va fi aprobat.

"Vreau să informez clar că toţi fermierii care au început proiectele sau sunt în perioada de implementare vor primi fondurile ca şi până acum. În urma demersului, chiar dacă nu vom reuşi prelungirea cu 6 luni, fermierii pot deconta cheltuieli şi după 31 decembrie, numai că, tehnic, ele vor fi decontate din programul 2014-2020. Aşadar, am putea vorbi de un grad de absorbţie de peste 90%", a spus Constantin.

Propunerea de prelungire cu şase luni cu şase luni a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 a fost aprobată de 16 state membre ale Uniunii Europene, însă comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat că este nevoie şi de acceptul Consiliului European.

Propunerea a fost avansată de ministrul Constantin cu ocazia reunirii Consiliului Agricultură şi Pescuit de la Luxembourg.

El susţinea, săptămâna trecută, că, printr-o eventuală prelungire cu şase luni a PNDR, România va mai putea atrage 400 de milioane de euro din fonduri europene.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene şi că ar fi nevoie de acceptul Consiliului şi Parlamentului European, arată Ministerul Agriculturii, într-un comunicat remis miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO