Eveniment

Construcţiile, de la care se aştepta o creştere puternică, lâncezesc la pragul de 1%. Investiţiile minime ale statului au tras în jos întregul sector

Construcţiile, de la care se aştepta o creştere...

Autor: Iulian Anghel

14.12.2016, 00:05 300

Lucrările de construcţii au crescut în primele zece luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă din 2015 cu 1,3% serie brută şi cu 3% ajustat, un avans extrem de mic şi faţă de aş­tep­tările de la începutul anului şi faţă de prognoze şi faţă de nivelul avansului Produsului Intern Brut.

După o creştere de 10,4% în 2015, economiştii aşteptau în acest an o creştere cel puţin ase­mă­nă­toare, a­vând în ve­dere evo­luţia bună pe an­sam­blul econo­mi­ei. În toamnă, INS esti­ma pentru con­­­strucţii o valoare adăugată brută pentru con­struc­ţii de 4,2%, însă la zece luni creş­terea de 1,3% brut nu lasă speranţe pentru un astfel de scenariu.

Industria şi construcţiile sunt două importante componente ale PIB-ului care s-au comportat sub aşteptări în acest an care va reprezenta vârful unui ciclu economic. Industria a crescut cu 1% probabil pentru că avansul de 5% al economiei nu este considerat de managerii din industrie unul de durată care să justifice investiţii în noi capacităţi industriale. Această inerţie a determinat avansul puternic al impor­turilor – un plus de 30% la mijlocul anului şi de 18% la zece luni, an/an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO