Eveniment

Constructiile franeaza economia. Industria da semne de revenire

Constructiile franeaza economia. Industria da semne de revenire
01.09.2009, 19:10 18

Constructiile, unul dintre principalele motoare ale economiei in ultimii trei ani alaturi de servicii, au ajuns sa traga in jos economia, inregistrand un puternic declin in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 14,2%.

Caderea economiei din trimestrul al doilea, de 8,7% fata de perioada similara din 2008, nu a luat prin surprindere analistii, incetinirea declinului industriei si deteriorarea activitatii in celelalte domenii fiind asteptate. Daca industria da indicii ca a iesit din criza, perspectivele fiind pozitive, in cazul serviciilor - care aduc circa jumatate din PIB, semnalele indica o revenire lenta, in timp ce constructiile s-ar putea sa ramana la un nivel scazut in urmatorii ani.

"Activitatea in sectorul constructiilor este probabil sa ramana la un nivel scazut pentru o perioada indelungata - circa 1-2 ani - fiindca guvernului ii va fi greu sa finanteze foarte multe proiecte in perioada urmatoare, iar cererea pe sectorul rezidential are putine motive sa-si revina semnificativ dupa spargerea balonului speculativ", a comentat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. Cea mai mare scadere au avut-o in al doilea trimestru investitiile, care au coborat cu 25,2%.

Cresterea economiei romanesti s-a bazat foarte mult pana in 2008 pe consum si investitii sustinute de fluxuri de capital semnificative. "Nu ma astept ca aceste influxuri sa reapara imediat, ca atare revenirea economiei va cere mai mult timp", considera Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO