Eveniment

Constructorii: Investitiile statului sunt putine. Udrea promite investitii pe termen nelimitat

Constructorii: Investitiile statului sunt putine. Udrea promite investitii pe termen nelimitat

1: Marius Marin, CEO al Macon: Este extrem de greu ca CEO sa prezentam actionarilor business-planuri pe patru-cinci ani daca nu avem o predictabilitate a investitiilor si a regimului fiscal. 2: Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului: Si eu sunt nemultumita de cum si cat se construieste in Romania si dorim sa facem mai mult din punctul de vedere al investitiilor, tocmai de aceea sunt aici, pentru ca vreau sa construim mai mult si mai bine. 3: Cristian Erbasu, presedintele PSC: Trebuie gasite proceduri prin care firmele cu capital romanesc sa aiba sanse egale cu firmele cu capital strain, asa cum s-a intamplat in Spania si in Germania

04.03.2010, 23:12 39

Patronatele din industria constructiilor, o piata anuala de 12mld. euro, echivalentul a 10% din PIB, afirma ca proiectele deinvestitii ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului(MDRT) - constructia a 100.000 de locuinte pentru tineri, 25.000 decase la tara si reabilitarea a 10.000 de drumuri judetene - suntprea mici si prea putine pentru a revigora piata constructiilor,iar termenul lor de incepere este incert.

In replica, ministrul de resort Elena Udrea le-a spusconstructorilor ca proiectele vor incepe anul acesta si "se vorintinde pe termen nelimitat".

"Si eu sunt nemultumita de cum si cat se construieste in Romaniasi dorim sa facem mai mult din punctul de vedere al investitiilor,tocmai de aceea sunt aici, pentru ca vreau sa construim mai mult simai bine", a declarat Udrea in cadrul seminarului "Mediafax talksabout construction", organizat in parteneriat cu PatronatulSocietatilor din Constructii (PSC) si AdePlast. Spre deosebire dealti ministri care participa la astfel de conferinte, Udrea a ramaspe intreaga desfasurare a discutiilor si a raspuns punctual laproblemele expuse de companiile de constructii. Chiar daca la uneledintre ele nu avea solutii, ministrul a venit la seminar cu doisecretari de stat si cu experti din MDRT care sa primeasca detaliilegate de dificultatile cu care se confrunta constructorii.

Consumul de ciment a scazut cu 27,8% anul trecut, pana la 7,8mil. tone, cererea de tamplarie termoizolanta s-a redus cu peste50%.

"Piata constructiilor va continua sa scada anul acesta cu circa5-10% si in continuare nu stim de la guvern care este planul derelansare a economiei, care sunt prioritatile pentru investitii. Deexemplu, in industria cimentului consumul a scazut cu 2,8 milioanede tone, productia a doua fabrici si ceva", spune Ion Crangasu,directorul executiv al CIROM, patronatul industriei cimentului. Elafirma ca Guvernul ar trebui sa se orienteze catre proiectele maride infrastructura, mai ales cele realizate in parteneriatpublic-privat, care nu conduc la majorarea deficitului bugetar.

"Este extrem de greu ca CEO sa prezentam actionarilorbusiness-planuri pe patru-cinci ani daca nu avem o predictabilitatea investitiilor si a regimului fiscal. Statul ar trebui sa implicemai mult mediul economic in luarea deciziilor si sa ia masuri durepentru eradicarea evaziunii fiscale", sustine Marius Marin,directorul executiv al Asociatiei Pro BCA si CEO al Macon.

Programele de investitii ale MDRT in constructia de locuinte sireabilitarea de drumuri judetene se vor ridica la cateva miliardede euro, insa deocamdata acestea sunt doar pe hartie.

"Valoarea programului «Renasterea satului romanesc» se va ridicala circa 800 mil. euro si se va intinde pe cativa ani, pretul mediual unei locuinte fiind de 30.000 - 35.000 de euro. Toate proiectelepe care le-am anuntat vor fi incepute anul acesta si speram capentru locuintele de la sate sa turnam prima fundatie in iulie",spune Udrea.

Ea a afirmat ca in cadrul programului de constructie alocuintelor pentru tineri, primele 20.000 de apartamente vor filicitate anul acesta, o parte din fonduri urmand sa provina si dinvanzarea locuintelor ANL.

In ceea ce priveste reabilitarea celor 10.000 km de drumurijudetene, Udrea a afirmat ca "deocamdata problema principala estefinantarea, insa se va lucra prin parteneriate si atragerea decredite".

PSC a cerut MDRT sa sprijine companiile locale de constructii laorganizarea licitatiilor, care sunt castigate de cele mai multe oride firme straine.

Udrea cere sponsorizari pentru reabilitarea cladirilorde interes public

Elena Udrea le-a cerut constructorilor care au primit contractede la stat sa sponsorizeze reabilitarea unor obiective de interespublic, precum caminele culturale de la sate. "Singura rugaminte pecare o voi avea pe durata mandatului meu la constructorii carelucreaza cu fonduri de la stat este sa sponsorizeze, daca pot,reabilitarea obiectivelor de interes public. Am putea vorbi, deexemplu, de sponsorizarea unor lucrari de reabilitare a caminelorculturale din mediul rural si a unora din patrimoniul national", adeclarat Udrea. "Intelegem notiunea de responsabilitate sociala siavem in derulare proiecte in acest sens, insa asteptam propunericoncrete de la doamna ministru Elena Udrea pe care sa le analizam",spune Marcel Barbut, proprietarul companiei AdePlast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO