Eveniment

Consultant fiscal: Ordonanţa privind plata defalcată a TVA introduce un număr mare de contravenţii

Consultant fiscal: Ordonanţa privind plata defalcată a...

Autor: Mona Scarisoreanu

03.09.2017, 15:42 906

Executivul a adoptat săptămâna aceasta o ordonanţă prin care se introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii).

”Măsura este în avantajul contribuabililor corecţi, care îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat, întrucât va contribui la reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”, se arată în comunicatul de presă al guvernului.

Însă, consultantul fiscal Adrian Benţa a declarat, pentru MEDIAFAX, că noul sistem de TVA cu plată defalcată este unul complicat ce dublează numărul de operaţiuni bancare ale plătitorilor de TVA şi implementarea sistemului va consuma foarte multe resurse financiare şi resurse umane. Pe de altă parte acesta este sistemul este experimental, deoarece nicăieri în Europa nu s-a implementat un astfel de sistem care să fie obligatoriu pentru toate persoanele impozabile din perspectiva TVA.

“Raportându-ne la diverse discuţii de lucru şi analize efectuate cu specialişti în fiscalitate şi contabilitate, părerile unanime sunt că se va bloca sistemul şi consecinţele cele mai grave sunt suportate tot de contribuabilii cinstiţi. Pe de altă parte este vorba despre introducerea unui număr foarte mare de contravenţii calculate ca procent din sumele asupra cărora s-au identificat diverse erori. Pentru unele contravenţii considerate mai grave amenda este şi la 50% din suma de TVA pentru care s-a greşit procedura, procent ce, în opinia mea, devine deja o confiscare şi nicidecum o sancţionare a unei fapte ce nu reprezintă infracţiuni”, spune Adrian Benţa.

Consultantul fiscal arată că, în ciuda faptului că s-au prevăzut unele facilităţi acordate doar la societăţi şi nu şi la PFA urile plătitoare de TVA, este de aşteptat ca un număr foarte mic de contribuabili să opteze pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2017. De asemenea, este posibil ca să se proroge termenul de intrare în vigoare obligatoriu pentru toate persoanele impozabile de la 1 ianuarie 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO