Eveniment

Consultantii: Vom asista la o coagulare a IMM si la o migrare a microintreprinderilor spre PFA

Consultantii: Vom asista la o coagulare a IMM si la o migrare a microintreprinderilor spre PFA

Luminita Ristea, managing partner Consulting R Group: Circa 100.000 de microintreprinderi isi vor schimba regimul juridic in persoana fizica autorizata, din care cei mai multi vor fi consultanti si auditori. Este doar o estimare, ar putea fi chiar mai multi.

16.04.2009, 00:00 50
 

Impozitul forfetar si-a gasit deja solutii de evitare sau de a fi suportat mai usor. Un om de afaceri care are trei restaurante pe trei societati comerciale cu raspundere limitata (SRL), ar putea opta pentru coagularea afacerilor: un singur SRL.

Un consultant, auditor, arhitect sau avocat care functiona ca o microintreprindere ar putea opta pentru schimbarea formei juridice in persoana fizica autorizata (PFA).
„Circa 100.000 de microintreprinderi isi vor schimba regimul juridic in persoana fizica autorizata, din care cei mai multi vor fi consultanti si auditori. Este doar o estimare, ar putea fi chiar mai multi", a spus Luminita Ristea, managing partner al Consulting R Group, firma partenera a Nexia International, retea internationala de contabili, auditori si consultanti infiintata in Marea Britanie.
Persoanele fizice autorizate sunt impozitate cu 16% din profit si au dreptul deducerii unor cheltuieli. Microintreprinderile vor avea de platit un impozit minim de 500 de euro pe an incepand cu 1 mai. Pe de alta parte, intreprinderile mici si mijlocii care functionau inainte separat, s-ar putea uni sub aceeasi societate, un lucru benefic pentru cristalizarea pietei. „Orice situatie grea stimuleaza creativitatea, fie ea juridica, fiscala sau contabila. Exista si efecte pozitive ale introducerii impozitului forfetar. Va exista o tendinta de coagulare a micilor comercianti. Jucatorii mici vor deveni jucatori mijlocii. Piata se va aseza, companiile care dorm vor fi curatate", spune avocatul Dinu Petre, partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii, firma de avocatura asociata in cadrul Nexia. Piata de fuziuni si achizitii va fi fractionata in tranzactii mai mici, care nu vor avea impactul mediatic pe care-l au marile fuziuni si achizitii, dar care ar putea deveni un fenomen, mai spune Petre.
„Societatile comerciale de mici dimensiuni mai au o solutie: sa se lase absorbite, achizitionate de jucatori mai mari, pentru ca sunt inca in piata firme care au bani si ar fi dispuse sa faca o mica achizitie", spune Beatrice Onica-Jarka, partener al casei de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii, care a precizat ca in prezent o firma de constructii implicata in cel mai mare proiect imobiliar din Bucuresti face o astfel de achizitie. Vor mai fi afectati investitorii de real estate care, de exemplu, au inregistrat fiecare achizitie a unui teren pe cate o SRL. „Avem clienti care au si cate 100 de firme. Impactul asupra investitorilor va fi mare. Desigur, solutii exista, ar putea trece legal in inactivitate. Dar au fost luati prin surprindere. S-au schimbat regulile in timpul jocului, iar la noi o mare problema este lipsa de predictibilitate", spune Ristea.
Reprezentantii Nexia au mai adaugat ca practic orice solutie are un cost de implementare, pornind de la ideea ca micii intreprinzatori nu apeleaza la consultanta fiscala sau juridica, neavand resursele necesare, in conditiile in care ei sunt cei mai afectati de cresterea fiscalitatii.
„Nu exista solutie fara costuri, dar trebuie urmarite si riscuri juridice mai mari care ar putea aparea. Intr-adevar, totul costa bani, iar cea mai scumpa marfa de pe piata la ora actuala este banul. Lipsa de cash este fara indoiala cea mai mare problema cu care se confrunta clientii nostri", spune avocatul Dinu Petre.
Nexia International are la nivel global peste 1.500 de parteneri si 15.000 de angajati. In Romania, compania numara trei firme afiliate: Consulting R Group - audit financiar si consultanta fiscala, casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii - servicii juridice si KG Audit - contabilitate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO