Eveniment

Consumul a crescut în ianuarie cu 6%, dar nu a salvat încasările bugetare, care sunt în continuare puse sub semnul întrebării

Consumul a crescut în ianuarie cu 6%, dar nu a salvat...

Autor: Iulian Anghel

06.03.2017, 00:08 579

Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (care surprinde cel mai bine evoluţia consumului privat) a crescut în ianuarie, comparativ cu ianuarie 2015, cu 6,4% serie ajustată (plus 6,2% serie brută). Cu toate acestea, veniturile statului au scăzut consi­derabil în prima lună din an, cu 5,7%, iar veştile nu se opresc aici: faţă de decembrie, cifra de afa­ceri în comerţul cu amănuntul a scăzut în ianuarie cu 24,9% serie brută (un plus de 0,2% serie ajustată), ceea ce înseamnă un start în 2017 cât se poate de prost.

Evoluţia consumului interesează în cel mai înalt grad guvernul, întrucât veniturile bugetare se bazează chiar pe evoluţia lui. În 2017, consumul ar trebui să crească, potrivit estimărilor guvernului, cu 7,2%. Consumul a crescut în ianuarie cu 6,4% (serie brută), o dinamică mult redusă faţă de ianuarie 2016, când a avansatcu 15,6%. Mai îngrijorător pentru economişti este evoluţia lună la lună a consumului. Faţă de decembrie, în ianuarie consumul a scăzut cu 25% pe serie brută şi a crescut cu 0,2% pe serie ajustată.

„Vânzările în comerţul cu amănuntul au început anul foarte prost, cu un avans sarăcăcios, de numai 0,2%, serie ajustată, faţă de decembrie 2016. Scăderea mare pe zona nealimentară (un picaj de 6,2% în ritm lunar în ianuarie 2017) ar putea fi generată de câteva motive: este posibil ca oamenii să fi cheltuit destul de mult în T4/2016 şi să fi decis apoi să economisească puţin, iar vremea rece probabil că a temperat şi ea apetitul de consum (a fost cea mai rece lună ianuarie din 1985 în Bucuresti)“, a comentat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Vânzările de carburanţi au mai echilibrat situaţia. Eliminarea accizei de 7 eurocenţi a contribuit la majorarea vânzărilor, ianuarie/ ianuarie cu 15,5%.

 

Ce spune Fiscul

Premierul Sorin Grindeanu i-a convocat, la finalul săptămânii, la o discuţie pe şeful Fiscului Bogdan Stan şi pe cel al Finanţelor Viorel Ştefan. În ianuarie, veniturile din TVA (care reflectă vânzările de bunuri din decembrie) au scăzut cu 25%, contribuind la restrângerea generală a veniturilor cu 5,7%.

Premierul a susţinut că veniturile în scădere la început de an nu vor afecta programul de guvernare şi a afirmat că în februarie încasările au fost mai bune: „În niciun caz nu ne abatem de la ceea ce ne-am propus şi nici nu ne afectează”. El a mai spus că veniturile au fost afectate în ianuarie, în principal, de vânzările din industria tutunului şi a mobilei.

Fiscul urmează să-i prezinte premierului măsurile pentru dinamizarea încasărilor bugetare.

„În cursul săptămânii viitoare, până marţi, (mâine – n.red.) o să-mi transmită modul în care, pe termen scurt, văd priorităţile. Lucrurile au scăzut drastic ca încasări, ca plăţi de impozite în două domenii sensibile, mai ales pe sfârşitul anului 2016 şi s-au răsfrânt şi pe începutul anul 2017, respectiv tutun şi prelucrarea lemnului. Sunt lucruri care vor fi detaliate. Pe mine mă interesează ca tot ceea ce înseamnă ANAF, în întreg, să-mi fie prezentat proiectul de prioritizare”, a spus premierul.

Fiscul a anunţat la finalul săptămânii că totalul veniturilor bugetare colectate, cumulat ianuarie cu februarie, 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut.

Fiscul a raportat doar ce încasează el, nu toate veniturile bugetare, de aceea există diferenţe faţă de datele ANAF şi cele cuprinse în execuţiile bugetare ale Finanţelor.

Execuţia bugetară publicată la finele lui februarie a arătat că veniturile în ianuarie au scăzut cu 5,7% faţă de ianuarie 2016 (minus 1,16 mld. lei). Datele cumulate pe ianuarie şi februarie prezentate de şeful ANAF arătat că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc în ianuarie şi februarie 2017 a însumnat aproape 32 mld. lei, „ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%.”

De asemenea, potrivit sursei citate, totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în februarie 2017 a însumat 13,8 milioane de lei ceea ce „reprezintă o depăşire cu 6,7% a încasărilor din februarie 2016 (13 mld. lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%”.

Potrivit datelor publicate la finalul săptămânii trecute de INS, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată cu 6,4%, respectiv cu 6,2%. În ianuarie 2017, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 24,9%, ca urmare a scăderii vânzărilor de produse nealimentare (-32,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-21,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-12,4%). În ianuarie 2017, comparativ cu luna ianuarie 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,4% ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (Ă15,5%), vânzările de produse nealimentare (Ă5,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (Ă2,6%).

„Din perspectiva termenului mediu previzionăm că evoluţia vânzărilor din comerţul cu amănuntul va fi influenţată de o serie de factori: temperarea dinamicii venitului real disponibil al populaţiei; menţinerea unui grad ridicat de prudenţă, mai ales în contextul perspectivelor de majorare a costurilor de finanţare, dar şi a semnalelor recente din sfera Uniunii Europene; premisele de creştere a cotaţiilor internaţionale la ţiţei”, a comentat într-un raport Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO