Eveniment

Consumul creşte, dar este departe de vârfurile din 2017, semn că măsurile fiscale îşi epuizează efectele

Consumul creşte, dar este departe de vârfurile din...

Autor: Iulian Anghel

04.07.2018, 00:07 732

♦ Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine consumul privat - continuă să crească peste cifrele înregistrate în primul trimestru din an, dar este departe de a atinge culmile din 2017 ♦ Majorările salariale operate în martie oferă însă o perspectivă ceva mai bună pentru trimestrul al doilea.

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în primele cinci luni din an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 6,4% brut (7,5% ajustat). Faţă de mai anul trecut, în mai curent cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,4% brut (6,6% ajustat), iar faţă de aprilie curent a avansat cu 4,1% brut (2,1% ajustat).

„În pofida creşterii puternice a vânzărilor nealimentare în mai, de 7,3% an/an (ajustat), viteza de croazieră este mult mai redusă decât expansiunea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2017, 14,4%. Se pare că stimulentele fiscale îşi epuizează puterea de influen­ţare a consumului. În plus şi consu­ma­torii sunt mai precauţi. În iunie, de altfel, indicatorii sentimentului consumatorilor s-au deteriorat brusc, probabil sub influenţa scandalului politic”, spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank. El mai afirmă că datele privind vânzările cu amănuntul sunt în concordanţă cu previziunile băncii care conduc spre ideea că în trimestrul al doilea PIB-ul va avansa cu 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO