Eveniment

Consumul privat va fi principalul motor al creşterii economice, statul având o contribuţie „zero“

Consumul privat va fi principalul motor al creşterii...

Autor: Iulian Anghel

06.02.2015, 00:05 380
Consumul privat ar urma să avanseze în acest an cu 3%, estimează Comisia Euro­pea­nă care a revizuit, în prognoza de iarnă, creş­terea economică a României în 2014 de la 2% la 3%, iar pe cea de anul acesta de la 2,4% la 2,7%. Consumul privat va contribui la creşterea PIB cu 2,7%, în vreme ce in­vestiţiile şi exporturile nete vor avea o contribuţie zero.

„Creşterea economică din România este proiectată să rămână consis­tentă în 2015 şi 2016, mai ales datorită cererii in­ter­ne şi a stabilităţii pieţei muncii“, arată documentul citat.

Ultimele date ale INS de la mijlocul lunii ianuarie au indicat că avansul PIB  de 3,3% din trimestrul al treilea (2,9% an/an) a venit, în cea mai mare parte, din consu­mul intern, care în 2014 a crescut cu 7%. Este cea mai so­lidă creştere din ultimii şase ani. În schimb, expor­turile au avut o contribuţie zero la creşterea PIB, în vreme ce investiţiile au avut o contribuţie negativă de minus 0,6%.

„Investiţiile continuă să aibă o con­tribuţie negativă la creşterea economică, deşi scăderea acestora a fost limitată semni­ficativ“, spune prognoza Comisiei Euro­pene. Potrivit documentului citat, inves­tiţiile publice ar urma să crească graţie pro­iectelor cofinanţate de Uniunea Euro­pea­nă. În 2014, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) s-au contractat cu 4%, în vreme ce investiţiile totale (din buget şi din alte surse) au fost doar cu puţin peste nivelul celor din 2013.

Exporturile, spune Comisia Europeană, vor avansa şi ele pe măsură ce economiile Europei îşi revin. Ger­ma­nia, principalul partener co­mercial al Ro­mâ­niei, a an­ti­cipat săp­tă­mâna trecută că va avea o creştere econo­mi­că de 1,5%, în vreme ce prog­noza Comisiei indică pen­tru această ţară o creş­tere economică tot de 1,5%.

Documentul citat mai arată că deficitul bugetar în cazul României va continua să scadă până la 1,5% din PIB în 2015, întrucât redu­cerea veniturilor la bugetul de stat din taxe va fi contra­balansată de reducerea chel­tuielilor, ca fracţie din PIB.  Datoria publică va rămâne sub 40% din PIB (39,1% din PIB).

Rata inflaţiei este anticipată la 1,2% în acest an şi la 2,5% în 2016, an în care econo­mia ar urma să avanseze, potrivit Comisiei, cu 2,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO