Eveniment

Consumul sustine incasarile bugetare si in prima luna a anului

10.02.2009, 19:21 18

Principalele venituri bugetare au scazut in ianuarie cu 8,7% in raport cu sumele colectate in aceeasi perioada a anului trecut, coborand la 13,8 mld. lei (3,3 mld. euro), nivel mai redus si fata de program cu 6,3%, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Datele reflecta continuarea tendintei de scadere a incasarilor bugetare, vizibila inca din ultimul trimestru al anului trecut, pe fondul problemelor de lichiditate ale companiilor, aparute in contextul crizei financiare. Firmele au utilizat tot mai mult creditul fiscal si nu si-au platit taxele si impozitele, in conditiile in care nu au mai avut acces la finantari, bancile reducandu-si liniile de creditare.
Evolutia din ianuarie 2009 este total diferita fata de prima luna de anului trecut, cand s-au inregistrat venituri de 15,1 mld. lei, in crestere cu 60% fata de ianuarie 2007. In prima luna a acestui an, scaderea incasarilor a fost vizibila atat la nivelul bugetului de stat, cat si pentru bugetele locale si bugetele de sanatate si somaj. Singura exceptie a fost bugetul de pensii, unde s-a inregistrat o usoara crestere comparativ cu anul trecut.
Resursele colectate la bugetul de stat au coborat cu 8% fata de ianuarie 2008 si cu 3,5% fata de program, la 9,2 mld. lei. Cea mai accentuata corectie s-a inregistrat la nivelul impozitului pe profit, sumele colectate din aceasta sursa coborand cu 30,7%, la 1,2 mld. lei.
In schimb, impozitul pe venit si salarii a adus in ianuarie cu 19,4% mai multi bani la buget fata de prima luna a anului trecut.
Sumele colectate din TVA, care este cea mai importanta resursa a bugetului de stat, au scazut cu 8%, la 4,3 mld. lei, in timp din accize statul a colectat cu 26,9% mai multi bani, respectiv 1 mld. lei. In cazul bugetului asigurarilor sociale veniturile au urcat cu 3,6% fata de aceeasi luna din 2008, la 2,7 mld. lei, in timp ce la bugetul asigurarilor de somaj s-au colectat cu 50,8% mai putine resurse, respectiv 125,4 mil. lei. Pentru bugetele locale a fost raportata o scadere a incasarilor cu 17,7%, la 444,2 mil. lei. Cu toate acestea, oficialii Ministerului Finantelelor sunt optimisti in legatura cu evolutia incasarilor bugetare din acest an, anuntandu-si intentia de a colecta venituri mai mari cu 18% fata de 2008. Prognoza este bazata, in principal, pe masurile de majorare a contributiilor sociale cu 3,8% in 2009 si de accelerare a calendarului de accizare la tutun si alcool.
Incasarile din 2008 au fost mai mici cu 5,2% din PIB fata de nivelul programat, echivalentul a 7,2 mld. euro, iar principala problema in acest an este legata de veniturile bugetare, care ar putea scadea puternic pe fondul incetinirii economiei. Analistii sustin ca in conditiile actuale, cand companiile anunta reducerea productiei si disponibilizari, este greu de crezut ca s-ar putea inregistra o crestere a veniturilor.
"Prognoza legata de venituri este foarte optimista. Consumul privat va scadea in acest an, ceea ce se vede deja la nivelul incasarilor din TVA. Totodata, tot mai multe firme nu vor mai face profit sau vor avea profituri mai mici, cu impact asupra incasarilor din impozitarea profitului. Ar trebui sa avem estimari conservatoare si sa ne uitam la ce s-a intamplat in ultimele trei luni ale anului trecut", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.
Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la sfarsitul anului trecut la 4,8% din PIB pe metodologia romaneasca, respectiv 5,2% din PIB, dupa normele europene, nivel dublu fata de tinta autoritatilor, de 2,3% din PIB.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO