Eveniment

Copos s-a apucat de speculatii si l-a recrutat pe fostul sef al finantelor UniCredit

Copos s-a apucat de speculatii si l-a recrutat fostul sef al finantelor UniCredit

Bogdan Mihoc este unul dintre cei mai cunoscuti trezorieri bancari de pe piata

11.01.2009, 19:43 54

George Copos, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri romani, l-a recrutat pe fostul sef al Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank - Bogdan Mihoc, pentru a prelua functia de director financiar al grupului Ana si a face ordine in finantele intregului grup.
El va face echipa cu ceilalti doi vicepresedinti ai grupului.
Mihoc, 34 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuti trezorieri de banca de pe piata, prin mana lui trecand rulaje de miliarde de euro anual. Anul trecut, volumul tranzactiilor pe piata valutara a atins un varf istoric de circa 465 de miliarde de euro, UniCredit Tiriac fiind unul dintre jucatorii de top 3.
El a parasit UniCredit Tiriac in noiembrie anul trecut, fiind unul dintre cei "sacrificati" dupa scandalul atacului speculativ asupra leului din luna octombrie.
In urma tensiunilor dintre BNR si cateva banci comerciale a mai cazut si capul Trezoreriei Bancpost, Lucian Isar, care si-a pierdut pozitia de vicepresedinte, insa a ramas sa lucreze in banca.
"Eu cred foarte mult in Bogdan si il apreciez. Este unul dintre cei mai buni specialisti. El vine cu o anumita experienta si impreuna cu cei doi vicepresedinti vor conduce grupul" a afirmat Copos.
Decizia lui Mihoc de a accepta oferta lui Copos este surprinzatoare avand in vedere ca omul de afaceri este cunoscut pe piata drept un patron cu care se lucreaza destul de greu, iar in general trezorierii vor sa aiba mana libera si sa-si poata asuma riscul.
In trezorerie, pachetele financiare ajung pana la 8.000 de euro net pe luna, iar la acestea se adauga bonusurile care reprezinta procent din castigurile aduse si pot depasi 100.000 de euro net pentru sefii de trezorerii.
Surse de pe piata afirma ca si oferta lui Copos pentru Mihoc a fost consistenta.
Afacerile anuale ale lui Copos, care merg de la hoteluri si imobiliare pana la productia de masini electrice, grupate in 20 de societati cu 3.000 de angajati, depasesc 120 de milioane de euro. Din pacate, afacerile sale sunt lovite in acest moment de criza economica instaurata in lume si care se adanceste in Romania.
Copos este in acelasi timp un "speculator" pe piata monetara si valutara, incercand sa castige din diferentele de curs si de dobanzi plasand surplusul de cash pe i-l aduc afacerile.
Avand in vedere fluctuatiile mari si tensiunile de pe pietele financiare, este o perioada in care se pot castiga, dar si pierde foarte multi bani din speculatii.
Copos are un grad de indatorare destul de ridicat, tinand cont ca a preluat controlul integral al hotelului Hilton din Bucuresti printr-un credit de la BRD.
De asemenea, cand a cumparat si a construit complexul Europa din Eforie Nord, investitie de peste 20 de milioane de euro, a luat bani de la banca. Copos este considerat "strans la punga" in afaceri, fiind prea putini parteneri care pot spune ca au castigat mai mult decat el in diferite business-uri.
De partea cealalta, el este considerat unul dintre cei mai buni clienti pentru o banca (BRD este una din bancile finantatoare) avand in vedere ca nu a intarziat niciodata cu plata ratelor.
Copos a incercat sa intre si in afaceri imobiliare, dezvoltand proiecte mari, dar nu a avut banii necesari pentru a pune colateral la banca. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care a incercat sa vanda clubul Rapid. Patronul grupului Ana este trimis acum in judecata in dosarul Loteria, unde este acuzat ca a incercat sa nu plateasca impozite la stat prin diferite operatiuni financiare.
Mihoc si-a anuntat demisia de la UniCredit Tiriac la inceputul lunii noiembrie, fara ca el sau banca sa precizeze motivele pentru care colaborarea s-a incheiat.
A fost inlocuit cu adjunctul sau, Dorin Badea. In octombrie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a acuzat trei banci ca au incercat sa acrediteze ideea unei crize de lichiditate pe piata bancara prin cresterea foarte mare a dobanzilor.
In decembrie 2007, Mihoc a fost ales presedinte al ACI Romania, asociatia profesionala a dealerilor. A intrat in dealing in 1995, la Alpha Bank, cand era inca student in ultimul an la Cibernetica.
In 2000, a plecat la Bank Austria Creditanstalt, actuala UniCredit Tiriac, unde a inceput ca sales in trezorerie, ajungand apoi chief-dealer, director de arbitraj si director de trezorerie.
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO