Eveniment

Copos vrea un credit de 11 mil. euro ca sa faca piscina la munte

05.02.2009, 19:39 30

Omul de afaceri George Copos, care controleaza grupul Ana Holding, cu activitati in industria hoteliera, in domeniul motoarelor electrice sau al panificatiei, urmareste contractarea unui credit de peste 10 milioane de euro, bani care vor fi orientati catre hotelurile pe care le detine in Capitala si la munte.
"Ne dorim sa demaram in acest an investitiile in hotelurile Hilton, Crowne Plaza si Sport, insa asteptam aprobarea creditului de 11 milioane de euro la BRD-SocGen, cu care lucram de foarte mult timp. Investitia se va ridica la opt milioane in Spa si in modernizarea hotelului Sport, alte trei milioane fiind necesare pentru renovarea Hilton si Crowne Plaza. Daca vom realiza ceea ce ne-am propus la munte cred ca business-ul hotelurilor Sport, Bradul si Poiana s-ar putea dubla", a spus Copos, precizand ca veniturile inregistrate de unitatile de la munte s-au ridicat anul trecut la circa 3,5 mil. euro.
Copos este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe piata, in grupul Ana Hotels fiind incluse hotelurile de cinci stele Crowne Plaza si Hilton din Capitala, unitatile Sport, Poiana si Bradul din Poiana Brasov si Europa si Astoria pe litoral, adica aproape 1.000 de camere care au generat anul trecut afaceri de circa 40 de milioane de euro.
Initial, omul de afaceri intentiona sa investeasca o suma mai mare in hotelurile din Capitala pentru a creste numarul de camere.
Pe segmentul imobiliarelor Copos are in plan turnul de birouri Ana Tower, insa aceasta investitie nu a fost demarata pana in prezent.
"Nu am gasit un investitor pentru Ana Tower. In aceste vremuri in care planeta se scufunda este foarte greu sa gasesti pe cineva dispus sa vina cu 70-80 de milioane de euro", a precizat omul de afaceri, care nu intentioneaza insa sa vanda pentru a face rost de lichiditati.
"Nu este o perioada propice pentru vanzare. Eu cred ca activele vor conta foarte mult, iar banii nu vor mai fi asa importanti. Sistemul financiar este la pamant".
Copos considera ca cifra de afaceri a Ana Holding se va situa in acest an sub 100 mil. euro, cu peste 20% mai putin decat in 2008, din cauza crizei financiare care va afecta toate firmele din cadrul grupului.
"Criza in Romania inca nu a inceput. Va incepe cu adevarat peste 3-4 luni de zile. Toate firmele noastre vor fi afectate, dar avem un plan de supravieturie pentru fiecare. Nicio firma nu va da faliment si vom incerca sa pastram cat mai multi oameni", a spus omul de afaceri, care in prezent ia in calcul disponibilizari doar pentru fabrica de motoare Ana Imep.
"In industria hoteliera avem 1.500 de angajati si incercam sa ii pastram pe toti, pentru ca sunt cei mai buni de pe piata. iar la Ana Imep ne dorim sa supravietuim. Avem in prezent 1.000 de angajati la fabrica si probabil vom ramane cu circa 800, avand in vedere ca am investit in ultimii ani si in tehnologie. Estimam o productie de circa trei milioane de motoare fata de 3,6 milioane de motoare anul trecut si avem cereri de export in tari precum Anglia, Italia, Polonia, Cehia sau Ucraina", a spus Copos.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO