Eveniment

Corina Creţu a trecut examenul din Parlamentul European şi este cu un picior în Comisia lui Juncker

Corina Creţu a fost propusă de guvernul român pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană. AFP/Mediafax Foto

Corina Creţu a fost propusă de guvernul român pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană. AFP/Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

02.10.2014, 00:00 236

Corina Creţu (foto), propusă de guvernul român pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană a lui Jean-Claude Juncker, a primit ieri avizul pozitiv al  Comisiei REGI a Parlamentului European pentru postul de comisar pentru politică regională. Avizul primit este, practic, o scrisoare de recomandare transmisă preşedintelui Parlamentului European Martin Schulz în vederea validării Comisiei lui Juncker, având în vedere că după audierea de către comisiile de specialitate ale Parlamentului a comisarilor propuşi, plenul Legislativului European se exprimă prin vot cu privire la întreg colegiul co­misarilor. Audierile au durat trei ore şi jumătate, iar Creţu – care a fost vizibil emoţionată - a răspuns întrebărilor în limba română. Răspunsurile au fost generale şi în ton cu limba de lemn de la Bruxelles. Dar acest prim examen a arătat că ea s-a familiarizat în scurta perioada de la desemnare până la audierile de ieri cu dosarele mari ale politicii regionale europene. Politica regională pe care ar urma să o gestioneze comisarul român înseamnă o treime din bugetul UE – 352 mld. euro între 2014 şi 2020. Nu toţi parlamentarii europeni au fost mulţumiţi de prestaţia Corinei Creţu.

Grupul popularilor din Parlamentul European (PPE) a obiectat că în timpul audierilor ea nu a reuşit să explice cum va rezolva problema întârzierilor de plăţi la programele 
finanţate prin politica de coeziune, precizând doar căa promis că va discuta chestiunea cu colegii din Comisia Europeană. Creţu a răspuns, privitor la problema ridicată de popularii europeni, că „deviza” sa principală este de a ajuta statele membre să cheltuiască banii, nu să le penalizeze.

Corina Creţu a declarat că este un susţinător al strategiilor macroregionale, întrucât ele „încurajează statele membre să lucreze împreună“, dar a precizat că iniţiativa privind aceste strategii trebuie să vină de la state.

„Vă reamintesc că strategia Dunării a pornit de la o scrisoare comună a premierilor din România şi Austria care a fost adresată Consiliului, la care s-au raliat toate celelalte ţări, şi practic acum avem o strategie care funcţionează foarte bine“, a răspuns Corina Creţu, întrebată de un europarlamentar cum va sprijini strategiile macroregionale.

„Autorităţile locale din aceste regiuni trebuie implicate, pentru că ele ştiu cel mai bine care sunt răspunsurile la nevoile pe care le au. Nu cred că noi de la Bruxelles ştim ce se întâmplă în Slovacia, să putem gestiona problemele de pe Dunăre, sau din Marea Ionică, sau din Marea Baltică. Noi suntem facilitatori, acordăm asistenţa tehnică necesară, dar răspunderea punerii în practică a acestor strategii este a statelor membre“, a mai spus Creţu.

Comisarul desemnat a afirmat că îşi propune să viziteze cât mai multe din cele 277 de regiuni ale UE, iar primele vizite vor fi în ţările care beneficiază cel mai mult de fondurile de dezvoltare.

„Rolul nostru este acela de a ajuta şi aceasta este deviza mea principală. Nu de a penaliza, nu de a sancţiona, ci de a-i ajuta, pentru că acest lucru aşteaptă oamenii de la noi, să ajutăm statele membre să cheltuiască eficient aceşti bani“, a conchis Creţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO