Costurile cu forţa de muncă din România au crescut cu 17% faţă de anul trecut, dar tot sunt printre cele mai mici din UE

7 iun 2017 Autor: Adelina Mihai

Costul orar al forţei de muncă (ajustat după numărul de zile lucrătoare) a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 17% prin comparaţie cu perioada similară din 2016, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea salariului minim, majorările salariale din sectorul bugetar, precum şi deficitul mare de personal de pe piaţa muncii de anul trecut au fost principalii factori care au condus la creşteri salariale semnificative prin comparaţie cu primul trimestru al anului trecut. Cu toate acestea, angajatorii din România au în continuare aproape cele mai mici costuri cu forţa de muncă din Uniunea Europeană (doar angajaţii bulgari având salarii mai mici). Astfel, o companie din România are, în medie, costuri lunare totale de 890 de euro pe lună cu un angajat (sumă care include salariul net, contribuţiile sociale ale angajatului şi ale angajatorului), de cinci ori mai mici decât costurile totale medii ale angajatorilor din toate statele membre ale UE.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2017

 
Cuvinte cheie:
Costuri
, forta de munca
, uniunea europeana
, salariu minim
, angajati
, angajatori
, economie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide