Eveniment

Creditarea, în viziunea lui Virgil Madgearu: „Abuzul de credit poate să prezinte dezavantaje mari“

Creditarea, în viziunea lui Virgil Madgearu: „Abuzul...

Autor: Claudia Medrega

06.04.2015, 00:04 265

„Dacă creditul are o influenţă atât de însemnată asupra dezvoltării vieţii economice, abuzul de credit poate să prezinte dezavantaje mari. În special, ori de câte ori întreprinderile se împrumută peste puterea lor, la primul moment de criză ele se află în situaţia de insolvenţă, care are drept consecinţă pierderi în dauna instituţiilor de credit“, scria Virgil Madgearu în Cursul de economie politică publicat în seria nouă a colecţiei Biblioteca Băncii Naţionale a României. Volumul a fost lansat joi după-amiază la BNR.

În anii care au precedat criza, expansiunea creditului a contribuit la rate înalte de creştere economică, inclusiv în România, dar a generat şi vulnerabilităţi economiilor. La sfârşitul anului 2008, criza financiară şi economică mondială îşi făcea simţită prezenţa în România, după perioada de boom al creditării şi al economiei. Letargia care a marcat economia în anii de criză s-a reflectat în situaţia sistemului bancar în care unu din cinci credite a ajuns să fie neperformant. În ultimii ani, în contrast cu revenirea economică din statistici, multe firme au continuat să se confrunte cu dificultăţi, iar insolvenţele au rămas la un nivel ridicat, companiile cu credite având probleme în rambursarea împrumuturilor. Cu toate că situaţia macroeconomică s-a îmbunătăţit, creditarea totală a avut o senzitivitate scăzută, rămânând în ultimul an în teritoriul negativ.

După şase ani de la debutul crizei mondiale, sistemul bancar românesc a înregistrat anul trecut o pierdere record de 4,3 mld. lei (1 mld. euro).

Trei sferturi din stocul de credite neperformante au fost acordate în anii 2007 şi 2008, conform statisticilor BNR. Creditele în valută - vândute de bancheri în condiţii relaxate în perioada de boom, când primeau finanţare ieftină de la băncile-mamă din străinătate - au cea mai mare rată de neperformanţă. Totodată, neperformanţa ridicată din sectorul IMM-urilor a fost generată şi de valul de insolvenţe din economie.

„Când degenerează, creditul personal facilitează dezvoltarea cametei, căci cel ce acordă împrumutul speculează starea în care se află debitorul, dar şi riscul pe care îl prezintă situaţia unui debitor care foloseşte banii împrumutaţi numai pentru consum. Cu cât debitorul ajunge într-o situaţie mai strâmtorată, cu atât creditorul este mai înclinat să folosească această situaţie sporind continuu dobânda“, mai scria Madgearu.

BNR a organizat sătămâna trecută o dezbatere pe tema lucrării lui Virgil Madgearu „Curs de economie politică“ la care au participat mai mulţi oficiali din banca centrală.

Virgil Madgearu (1887-1940) a fost un economist român, sociolog şi politician, membru şi principal teoretician al Partidului ţărănesc şi al succesorului său, Partidul Naţional Ţărănesc (PNŢ). A avut o importantă activitate ca eseist şi jurnalist şi s-a aflat pentru o lungă perioadă de timp în conducerea editorială a revistei Viaţa Românească. A fost asasinat în 1940 de legionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO