Eveniment

Credite garantate de stat pentru reabilitarea locuintelor, ajutor pentru banci si constructori

Credite garantate de stat pentru reabilitarea locuintelor, ajutor pentru banci si constructori
27.04.2010, 00:00 581

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, careadministreaza programul de reabilitare termica a locuintelor, siMinisterul Finantelor vor sa-i convinga de bancheri sa dea creditein lei cu o marja de numai 0,5% peste rata interbancara ROBOR la 6luni, iar banii sa ajunga direct in conturile firmelor deconstructii angajate pe proiecte.

Potrivit unui proiect de lege care a fost discutat deja cubancile, statul va prelua integral riscul de credit, ca inprogramul "Prima casa", angajamentele de plata urmand a fi asumatetot de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM in numele si incontul statului.

Pentru a face mai atractiv noul credit garantat, Finantele lecer bancilor interesate sa nu perceapa niciun avans si le oferaproprietarilor o reducere de 75% din impozitul anual pe locuinta,pe toata durata derularii creditului, adica timp de maximum 10ani.

De cealalta parte, firmele de constructii vor avea asiguratefluxuri de lichiditate pentru ca bancile vor vira banii din creditdirect in conturile acestora, decontarea urmand sa fie facuta pebaza prezentarii de catre constructori a situatiilor de lucrariavizate de proprietar. Ministerul Dezvoltarii estimeaza ca durataunui proiect de reabilitare pentru un bloc ar trebui sa fie de 6-7luni, maximum un an.

Firma de constructie va fi aleasa de proprietar, pe baza unorcriterii care vor fi stabilite prin lege. De asemenea,constructorul va fi obligat sa depuna o scrisoare de buna executie.Potrivit proiectului de lege, administratiile publice locale se vorimplica in monitorizarea proiectelor si in receptia acestora.

Cine nu ramburseaza creditul are de-a face cuFiscul

Sumele acordate prin creditul de reabilitare termica vor fisimilare unui credit de consum: pana la 1.500 de euro pe camera deapartament, respectiv pana la 5.000 de euro pentru o casa,echivalent in lei.

Ca atare, proiectul de lege discutat cu bancile nu prevedesolicitarea unei garantii din partea clientului, insa stabileste casumele restante vor fi recuperate de catre ANAF prin procedura deexecutare silita. Mana Fiscului se dovedeste din ce in ce mai lungain ultima perioada, blocarea conturilor bancare fiind o masurafoarte eficienta si ieftina de recuperare a restantelor mai ales incazul clientilor care isi primesc salariul prin banca.

Ca in cazul programului "Prima casa", bancile nu vor avea niciogrija pentru ca Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM le vaachita ratele neplatite de proprietarii de locuinte.

Inainte de contractarea creditului, proprietarul va avea desuportat cheltuiala cu auditul energetic al locuintei, care vatrebui facut de un auditor atestat. De asemenea, va achita costulproiectarii lucrarilor de reabilitare.

In cazul blocurilor, Adunarea generala a asociatiei de locatariva trebui sa decida prin vot solicitarea unui credit.

Reabilitarea termica include si inlocuirea centralei de bloc saumontarea unor instalatii de obtinere a energiei din sursealternative, precum panourile solare montate pe terasa.

In 2009, Guvernul a alocat 160 mil. lei de la buget sub forma desubventii pentru proprietarii care voiau sa-si reabiliteze termiclocuintele, insa foarte putini bani au fost cheltuiti, desiprogramul fusese prezentat drept o solutie de stimulare aredresarii economiei.

In primele opt luni din 2009, Ministerul Dezvoltarii cheltuiseputin peste 13,7 milioane de lei (circa 3,2 milioane de euro)pentru reabilitarea termica a locuintelor, adica 8,6% din sumaalocata, potrivit ultimelor date disponibile. In perioadaianuarie-august 2009 fusese finalizata reabilitarea a 31 de blocuride locuinte cu 959 de apartamente, iar la inceputul luniiseptembrie erau in executie alte 113 contracte semnate. Obiectivulinitial al ministerului era de a reabilita termic peste 43.000 deapartamente in 2009. Pentru 2010, Ministerul Dezvoltarii a alocat150 mil. lei pentru reabilitarea a aproape 900 de blocuri, peste otreime din fonduri fiind repartizate pentru locuinte dinBucuresti.

In proiectul de lege privind creditele garantate, ministerulestimeaza valoarea unei lucrari de reabilitare a unui apartament la4.000 de euro.

In prezent, preturile pe piata la termopane sunt de circa 70-75de euro pe metru patrat, iar pentru polistiren de circa 12 euro pemetru patrat.

Caracteristicile creditului

  • Exclusiv in lei
  • Dobanda: ROBOR la 6 luni plus 0,5%
  • Avans zero
  • Suma maxima: 1.500 euro/camera de apartament sau 5.000 de europe casa
  • Durata: 5 - 10 ani
  • Facilitate fiscala: reducere de 75% a impozitului anual pelocuinta pe perioada creditului
  • Banii sunt virati de banca direct firmei de constructiiangajate de proprietar, pe baza situatiei de lucrari
  • Durata maxima a lucrarilor: 1 an
  • Daca creditul devine restant, Fondul de Garantare a Creditelorachita suma datorata bancii, iar ANAF il executa silit peproprietar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO