Eveniment

Creditul de 1 mld. euro de la BEI, cel mai mare acordat unui stat membru

Creditul de 1 mld. euro de la BEI, cel mai mare acordat unui stat membru

Mathias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele BEI, si Eugen Teodorovici, secretar de stat in MEF

24.11.2008, 19:44 27

"Maine (astazi - n.r.) va fi discutat in sedinta guvernului ordonanta de urgenta pentru aprobarea contractului de finantare astfel ca vom avea baza legala pentru ca Romania sa poata solicita avansul de 250 de milioane de euro. Suma nu va fi folosita pentru acoperirea deficitului bugetar", a declarat la semnare Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministrul Economiei si Finantelor.

El a precizat ca imprumutul va fi utilizat pentru cofinantarea programelor de investitii aferente domeniilor transport, mediu si competitivitate economica.
De asemnenea, sumele vor putea fi folosite si pentru finantarea altor programe prioritare, eligibile pentru asistenta nerambursabila de la UE, dar care nu beneficiaza in prezent de finantare europeana.
Referindu-se la conditiile acordarii imprumutului, Teodorovici a precizat ca exista flexibilitate ridicata in ceea ce priveste structurarea termenilor si conditiilor facilitatii, respectiv al maturitatii, tipului de rata a dobanzii si chiar a monedei de denominare a tragerii. Numarul maxim de trageri este de 15, tot imprumutul putand fi tras pana la 31 august 2013. Suma maxima care poate fi accesata intr-o transa este de 250 de milioane de euro, valoarea minima fiind de 25 de milioane de euro. Pentru a beneficia de toate tragerile, pentru fiecare transa trebuie dovedit ca exista proiecte pentru minimum 80% din suma.
In ceea ce priveste rata dobanzii, autoritatile pot opta de la o transa la alta pentru o rata fixa sau variabila. Facilitatea nu are prevazute comisioane de administrare sau de neutilizare a imprumutului.
"Conditiile de finantare sunt mai mult decat avantajoase, iar Romania va apela din ce in ce mai mult la astfel de resurse pentru ca nevoile sunt foarte mari si situatia internationala este cum este. Orice finantare internationala la costuri avantajoase este bine-venita", a mai spus Teodorovici.
La randul sau, Mathias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele BEI, a spus ca aceasta finatare acorda suport Romaniei si ajuta la realizarea prioritatilor de investitii si ofera flexibilitate, ceea ce este foarte important pentru anii care vin.
"Este cea mai mare finantare acordata unui stat membru, iar Romania poate primi in fiecare an un miliard de euro", a spus Kollatz-Ahnen. El a adaugat ca nivelul de un miliard de euro ar putea fi majorat cu o treime in anii urmatori.
Incepand cu anul 1990, BEI a acordat Romaniei imprumuturi totale de sase miliarde euro, din care 4,4 miliarde euro au reprezentat proiecte publice, iar restul proiecte private. Secretarul de stat in Ministrul Economiei si Finantelor a spus ca sumele pot fi folosite pentru a asigura prefinantare pentru toate proiectele europene pe care le putem demara, mentionand totodata ca nu exista un termen limita pentru proiecte. El a explicat ca exista deja proiecte care pot fi trimise, cum ar fi cele legate de mediu in valoare de 800 de milioane de euro aprobate de Comisia Europeana. Teodorovici a adaugat ca pe domeniul transporturilor exista proiecte trimise la Comisia Europeana si ca se asteapta decizia Executivului de la Bruxelles.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO