ZF 24

Creşterea economică din T1 este peste aşteptări şi aduce îmbunătăţirea prognozelor spre 2%

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Autor: Claudia Medrega

15.05.2013, 23:21 1762

Creşterea economică din primul trimestru, de 2,1%, a surprins plăcut, depăşind cu mult aşteptările ana­liş­tilor, care au modificat sau se pregătesc să-şi îmbunătă­ţească estimările privind avansul Produsului In­tern Brut pe întregul an 2013 spre 2%.

BCR şi Raiffeisen şi-au modificat deja esti­mările privind creşterea economică, Volks­bank a revizuit ieri avansul PIB la 2%, iar băncile care nu au făcut acest pas iau în considerare îmbună­tă­ţiri ale prognozelor. ING vorbeşte chiar de un nivel apropiat de 3%, dacă va fi un an agricol excepţional. Vlad Muscalu, senior economist la ING, crede că BNR ve reduce dobânda de referinţă la 4,25% de la 5,25% acum, iar cursul ar pu­tea să testeze în jos pragul de 4,3 lei/ euro. Majoritatea estimărilor băncilor in­dicau un PIB pe 2013 de 0,5-1,6%, în timp ce FMI, Comisia Europeană şi Guvernul anticipează un plus de 1,6%.

PIB a crescut în T1 2013 cu 2,1%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2012, dublu faţă de aşteptările analiştilor, care estimau un avans de aproximativ 1%. Comparativ cu T4 2012, PIB a urcat cu 0,5%, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică. „Cifrele sunt mai bune decât ne aşteptam“, „cred că putem vorbi despre mugurii unei reveniri economice“, „datele sunt o surpriză pozitivă“. Aşa au comentat analiştii datele statistice privind creşterea PIB în T1. Vestea bună pentru Ro­mâ­nia vine în contextul în care UE a reintrat în recesiune în T1, în timp ce zona euro a continuat să se afunde în recesiune pentru al şaselea trimestru consecutiv.

„Ne-am actualizat recent prognoza la 2% pe tot anul, de la 1,5% înainte. Ci­frele de azi confirmă actualizarea. Deo­camdată nu actualizăm iar prognoza pentru 2013. Aşteptăm să vedem sursele de creştere şi vedem dacă este cazul să mai actualizăm o dată. Dar e clar că direcţia de revizuire a prognozei este ascendentă“, afirmă Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Accelerarea creşterii PIB poate fi rezultatul unei performanţe puternice a sectorului serviciilor, iar exporturile este posibil să fi ajutat mai mult creşterea eco­nomică, consideră unii analişti. In­dus­tria a avut cel mai probabil o contribuţie pozitivă, sus­ţi­nută în principal de autoturisme, în timp ce construcţiile şi inves­tiţiile au fost în scădere. Totodată, ma­jorarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor a determinat o contribuţie pozitivă a consumului privat la PIB, în opinia unor economişti. Creşterea PIB din T1 aduce însă şi întrebări legate de schim­bări struc­turale în setul de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO