Eveniment

Creşterea PIB încetineşte uşor, dar rămâne cea mai mare din UE

Creşterea PIB încetineşte uşor, dar rămâne cea mai...

Autor: Iulian Anghel

16.11.2016, 00:07 603

După un avans spectaculos de 6% în T2 faţă de T2 2015, economia a crescut în trimestrul al treilea cu 4,4% (serie brută), an/an şi 4,6% serie ajustată, fapt ce pune sub semnul întrebării atingerea ţintei de creştere de 5% în 2016.

Faţă de trimestrul al doilea, în T3 economia a crescut cu doar 0,6% (serie brută) şi cu 4,9% în primele trei trimestre, an/an.

„Este o creştere sub aşteptările noastre. Noi mizam pe un avans de 1% în T3 faţă de T2 şi de 5% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul trei din 2015. Nu ştim de unde vi­ne decele­ra­rea, nu avem da­te­le să comen­tăm, dar bănu­im că avem de-a face cu o redu­ce­re a consumului“, co­men­­tea­ză Ionuţ Dumitru, econo­mistul – şef al Raiffeisen Bank.

„Borna de 5% a creşterii economice pare acum prea înaltă pentru economie. Cu toate aces­tea, economia se află în cel mai bun moment al ei de la Revoluţie încoace – o creştere solidă, cu deficite ţinute sub control“, comentează Dan Armeanu, profesor la Facultatea de Finanţe a Academiei de Studii Economice.

Consumul a fost principalul motor al creşterii economice din ultimii doi ani, după ce TVA la alimente a fost redusă, anul trecut, de la 24% la 9% şi anul acesta de la 24% la 20% pentru întreaga gamă de produse supuse acestui tip de impozitare. Creşterile salariale – 13 mld. lei în sectorul public - au stimulat o dată în plus consumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO