Eveniment

Creşterea preţului la lemn a majorat afacerile Romsilva cu o treime la nouă luni

Creşterea preţului la lemn a majorat afacerile Romsilva...

Autor: Ana Maria Petcana

29.10.2013, 19:47 366

Romsilva a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu o cifră de afaceri de 1,15 miliarde lei, în urcare cu 30% faţă de bugetul propus, şi un profit brut de 120 milioane lei, de patru ori mai mare, evoluţie datorată, printre altele, creşterii preţului mediu la lemn. Regia a bugetat pentru perioada menţionată afaceri de 766 milioane lei şi un profit brut de 33 milioane lei.

„Anul 2013 a fost un an benefic pentru regia naţională a pădurilor. Am realizat o cifră de afaceri mai mare cu 30% faţă de ceea ce ne-am propus. Profitul brut s-a situat la 120 milioane lei, o depăşire de 363%. Aceste rezultate se datorează în primul rând modului în care am realizat licitaţiile de masă lemnoasă, principala sursă de venituri a regiei. Am reuşit să obţinem o creştere a preţului mediu la lemn destul de bună, între 20 şi 35 lei pe metru cub. De asemenea, am mai scos de pe piaţă acel lemn care nu avea o provenienţă certă“, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Faţă de primele nouă luni ale anului trecut, afacerile Romsilva au fost cu 27% mai mari, iar profitul cu 30%.

Cea mai mare pondere la profitul total, de 80%, este deţinută de masa lemnoasă, iar restul este reprezentat de produsele nelemnoase.

Direcţiile silvice cu cele mai bune realizări au fost la nivel de cifră de afaceri cele din Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova şi Suceava, iar la nivel de profit cele din Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş şi Vâlcea.

El a arătat că Romsilva a analizat în detaliu fiecare ocol silvic, ca acesta să devină un centru de profit. „Am reuşit ca din cele 314 ocoale să avem 297 centre de profit. Mai avem în zona de câmpie unele cu probleme, cu calamităţi, unde nu am reuşit. Păzesc păduri private, nu încasează contravaloarea serviciilor şi în aceste condiţii mai sunt scăpări, dar sunt toate monitorizate în aşa fel încât să devină structura de bază în gestionarea fondului forestier“, a adăugat Crăciunescu.

El a arătat că Romsilva va introduce un sistem informatic care să monitorizeze orice lemn care iese din pădure, destinaţia şi preţul la care se valorifică.

„Nu puteam să implementăm aceste mă­suri fără normative în spate şi chiar săptămâna trecut guvernul a aprobat acel regulament privind provenienţa şi circulaţia materialului lemnos. Prin aplicarea acestuia vom reuşi să fim mult mai eficienţi în gestionarea fondului forestier“, a spus şeful Romsilva.

Regulamentul prevede printre altele ca transportul să nu se mai efectueze pe timp de noapte, iar lemnul vândut va fi măsurat, nu estimat, cu provenienţă certă.

Romsilva are în administrare 3,2 milioane hectare de pădure proprietatea statului şi 1 milion de hectare proprietate privată, dar şi 12 parcuri naţionale, 11 parcuri naturale, 38 de rezervaţii şi monumente ale naturii, 70 situri Natura 2000, 51 situri de importanţă comunitară şi 19 situri de protecţie avifaunistică.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO