Eveniment

Creşterea solidă a Europei pune vânt în pânzele industriei care are cea mai puternică creştere din ultimii zece ani

Creşterea solidă a Europei pune vânt în pânzele...

Autor: Iulian Anghel

14.12.2017, 00:07 903

Faţă de octombrie trecut creş­te­rea industriei a fost în oc­tom­brie curent de 11,7% pe da­tele brute şi 9,6% ajus­tat (9,1% potrivit Eurostat), a patra cea mai importantă creştere din UE.

Performerul este industria pre­lu­cră­toa­re care a crescut cu 9% în primele ze­ce luni, an/an, în vreme ce industria ex­trac­tivă îşi revine, crescând cu 5,4% la no­uă luni. Producţia şi furnizarea de e­ner­gie a crescut cu 1,8% la zece luni, po­tri­vit datelor lunare publicate ieri de INS. Datele de ieri le completează pe cele de marţi potrivit cărora afacerile din industrie au crescut cu aproape 12%, iar comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu peste 12% în primele 10 luni din 2017 an/an.

Astfel cifra de afaceri din industrie, în primele zece luni, comparativ cu perioada similară din 2016, a crescut pe ansamblu cu 11,6% datorită creşterii industriei extractive (16,8%) şi in­dustriei prelucrătoare (11,5%). Pe ma­rile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sec­toarele: industria energetică (21,1%), in­dustria bu­nurilor de capital (16,3%), in­dustria bu­nurilor intermediare (10,0%), in­dustria bunurilor de folosinţă în­de­lungată (8,3%) şi industria bunurilor de uz curent (5,6%).

Întrucât înseamnă 23% din PIB, industria este sectorul care dă tonul în orice context, fiind cel mai mare angajator din economie, cu 1,1 milioane de angajaţi un sfert din totalul angajaţilor din România.

Industria a fost unul dintre motoarele care au făcut posibilă creşterea economică de 8,8% în T3 şi de 7% pe primele nouă luni din an.

Consumul a rămas în această perioadă, pe partea de ultilizare a PIB, principalul motor al economiei, cu o creştere pe volum de 11,4% în T3 şi 8,4% pe primele nouă luni, contribuţia lui la creşterea economică fiind de 8,3 puncte procentuale în trimestrul al treilea şi de 6,5 puncte procentuale pe primele nouă luni. Însă, pe partea de formare a PIB, industria, alături de comerţ au dus greul creşterii.

Industria a crescut pe volum cu 7,6% la nouă luni şi cu 7,8% în trimestrul al treilea şi a contribuit la creşterea economică la nouă luni cu 1,8 puncte procentuale, iar în T3 cu 2,6 puncte procentuale.

Datele de ieri confirmă acest avans. Potrivit acestora, poducţia industrială a fost mai mare cu 8,2% ca serie brută, respectiv cu 8,8%, ca serie ajustată în primele zece luni din 2017, an/an.

Au crescut toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (8,8%), industria extractivă (6,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,4%).

În octombrie 2017, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 4,5%, ca efect al creşterii industriei prelucrătoare (4,7%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,3%). Industria extractivă a scăzut cu 2,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 11,6%, susţinută de creşterile din industria prelucrătoare (12,9%) şi industria extractivă (7,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,2%.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO