Eveniment

Cristian Burci decide intrarea în insolvenţă a celui mai mare angajator din Caracal, Romvag

Cristian Burci decide intrarea în insolvenţă a celui mai mare angajator din Caracal, Romvag
23.11.2010, 23:54 537

Consiliul de Administraţie al Romvag Caracal (ROMJ), deţinută deomul de afaceri Cristian Burci (foto), a decis intrarea companieiîn insolvenţă, ca urmare a blocajului financiar şi imposibilităţiiplăţii datoriilor către furnizorii de materii prime şi materiale,dar şi către bănci şi bugetul de stat. Compania, care produce şirepară vagoane de marfă, este cel mai mai mare angajator dinCaracal, cu circa 1.700 de angajaţi la sfârşitul anului 2009 şi2.400 la sfârşitul lui 2008

Romvag a avut în 2009 o cifră de afaceri de 276 milioane de leişi pierderi de 30 mil. lei, faţă de 302 mi. lei cifră de afaceri în2008 şi un profit de 10 mil. lei.

"Societatea se confruntă cu o situaţie de crizăfinanciar-economică şi socială majoră, concretizată prin acumulareacontinuă de arierate şi debite restante, constând în datorii cătrefurnizorii de materii prime şi materiale, către creditori bancari,către bugetul de stat, fiind în imposibilitate obiectivă de aacoperi aceste debite la scadenţele lor şi în vederea asigurăriicontinuităţii activităţii societăţii şi pentru crearea premiselordepăşirii actualei situaţii s-a adoptat demararea procedurilor deintrare în procedura generală a insolvenţei", a anunţat Romvagîntr-un comunicat transmis pieţei Rasdaq a Bursei de ValoriBucureşti.

Printre creditorii Romvag se numără compania de tichete de masăCheque Dejeuner România, transportatorul Schenker Romtrans,subsidiară a grupului german Deutsche Bahn, şi producătorul dematerial rulant Astra Vagoane Arad, deţinut tot de omul de afaceriCristian Burci. Tribunalul Olt a admis, la începutul luniinoiembrie, cererea de insolvenţă şi a desemnat firma RVA InsolvencySpecialists ca administrator judiciar provizoriu. Cererile decreanţă pot fi depuse până la 17 decembrie. RVA InsolvencySpecialists a convocat acţionarii Romvag să desemnezeadministratorul special în 22 decembrie.

Potrivit celor mai recente date, Romvag Caracal a trecut pepierderi anul trecut, cu un rezultat negativ de 14,44 milioane delei, după ce în 2008 a raportat un profit de 9,08 milioane de lei.În acest an, producătorul de vagoane de marfă a suspendat, înperioada 8-26 februarie, contractele a 500 de angajaţi şi ale altor581 de salariaţi în perioada 8-18 iunie. Totodată, compania adisponibilizat 578 de angajaţi în luna mai.

Acţionarul majoritar al Romvag este International RailwaySystems (IRS), firmă deţinută de Cristian Burci, cu 70,51% dintitluri, iar SIF Oltenia controlează 27,92% din acţiuni. Printreadministratorii IRS figurează şi Dumitru Creştin, conformMonitorului Oficial din Luxemburg, un om de afaceri controversat,implicat în diverse dosare de-a lungul timpului legate de afacericu petrol şi contracte cu CFR.

Înregistrată în Luxemburg, IRS controlează şi compania MevaDrobeta Turnu-Severin, care produce vagoane de marfă, precum şicirca o treime din acţiunile constructorului de nave Severnav.

Capitalul Romvag, de 12,95 mil. lei, este împărţit în 5,18milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei. Cea mairecentă tranzacţie cu titlurile Romvag a fost realizată la 11noiembrie, la preţul de 2,3 lei, în urcare cu 19,79% faţă dereferinţă. La această cotaţie, firma are o capitalizare de 11,91mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO