Eveniment

Criza, buna pentru a afla cum arata economia cu adevarat

Criza, buna pentru a afla cum arata economia cu adevarat

Cititi mai multe in numarul din aceasta saptamana al revistei BUSINESS Magazin

16.02.2009, 19:42 38

Cand economia merge bine, e usor sa mearga bine pentru toti, iar companile sa isi ignore punctele slabe; o criza cum e cea de acum e numai buna pentru a descoperi cum arata in realitate. Iar pentru economia romaneasca a sosit un moment al adevarului.

Din tot estul Europei, Romania este tara care are cea mai mare nevoie in acest moment de un acord cu FMI, crede Jeffrey Anderson, directorul departamentului pentru Europa din cadrul Institutului de Finante Internationale (IIF), intr-un interviu acordat BUSINESS Magazin. "Romania va avea
de-a face cu un declin abrupt fata de anul trecut", sustine el, avansand totusi o estimare de crestere pentru 2009 de 1%. Anderson este mai optimist decat alti analisti externi, care prevad deja recesiune pentru Romania, desi doar cu cateva saptamani in urma, acelasi IIF considera posibila o crestere de 2%.
Un scenariu identic vine si de la Viena, de unde Gabor Hunya, analist la Institutul International pentru Analize Economice (Vienna Institute for International Economic Studies - WIIW), declara ca perspectiva unei cresteri de 1%, pe care o estimeaza acum institutul, "este optimista, pentru ca Romania este o tara cu risc foarte ridicat in regiune, iar pericolul recesiunii este foarte mare". Prognozele cu privire la cresterea economica au acum un mare grad de incertitudine, confirma fostul premier Theodor Stolojan, care a decis in ultimul minut sa nu mai preia fraiele noului executiv. "Globul de cristal a devenit netransparent si ramane in continuare asa", declara Stolojan.
A incerca sa vorbesti de Romania ca si cum ai avea putere sa schimbi lucrurile la nivel local e gresit, considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, pentru ca Romania nu are forta de a genera evolutii, ci doar de a le prelua de la economiile mai puternice. "Ce traim acum nu tine doar de Romania, ba dimpotriva - depinde mai putin de noi decat, sa spunem, de China", spune el.
Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului BNR, introduce o nuanta in plus. "A face prognoze acum seamana cu cititul in zatul de cafea", spune el, pentru ca toate modelele de prognoza din lume au fost construite pe perceptii si in perioade de crestere. Radulescu este unul dintre analistii economici care atrageau atentia inca din urma cu doi ani ca duduitul economiei (in termenii deja proverbiali ai fostului premier Calin Popescu-Tariceanu) nu era sanatos, iar cresterea record a economiei, cu care ani la randul s-a mandrit fostul guvern, nu era nici pe departe sustenabila, asa incat "s-a evaporat acum ca un fum". "Pentru aceia care s-au uitat corect la economie, cotitura la care am ajuns acum nu poate sa fie o surpriza", considera Dragos Cabat, managing partner al companiei de consultanta Financial View Consulting si presedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO