Eveniment

Criza din Sănătate: un medicament fără înlocuitor lipseşte din piaţă de şase luni. Pacienţii români sunt prinşi între „motivele comerciale” ale companiilor farma şi lipsa de reacţie a autorităţilor

Criza din Sănătate: un medicament fără înlocuitor...

Autor: Georgiana Mihalache

06.04.2017, 00:07 1228

Rivotril, un medicament utilizat pentru a trata epilepsia la copii şi adulţi, lipseşte din piaţa locală de aproximativ şase luni fără să existe un înlocuitor care să conţină aceeaşi substanţă, după ce Roche România a retras produsul din „motive comerciale“. Într-o situaţie similară sunt şi alte medicamente, printre care vaccinul hexacima, pentru hepatita B la copii, Sanofi Pasteur notificând Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) de discontinuităţile în aprovi­zionare.

„În luna septembrie 2015, Roche România a anun­ţat autorităţile cu privire la retragerea acestui produs (Rivotril – n.red.) de pe piaţa lo­cală din motive comer­ciale. În acest moment, ne aflăm în dialog constant cu Agen­ţia Naţională a Me­dica­mentului şi Ministerul Sănă­tăţii pentru a găsi o soluţie care să vină în sprijinul pacienţilor care au nevoie de acest medicament“, potrivit răspunsului furnizat de reprezentanţii Roche România la solicitarea ZF.

Aceştia nu au precizat însă în ce condiţii ar fi dispuşi să pună medicamentul din nou pe piaţă. Potrivit datelor Cegedim, Roche România, subsidiara giganţilor elveţieni, a înregistrat vânzări de peste 470 de milioane de lei anul trecut, ocupând locul opt în topul celor mai mari zece corporaţii de pe piaţa locală.

Legea îi obligă pe deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă să distribuie încă 12 luni medicamentul pe care vor să îl retragă după ce au notificat iniţial ANM.

DeŞi Roche România a anunţat retragerea Rivotril de pe piaţă, până în prezent nu există un alt medicament care să îl înlocuiască. Rivotril, conform prospectului, ar scădea numărul şi gravitatea convulsiilor pacienţilor care suferă de epilepsie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO