Eveniment

Criza financiara vine in Europa pe relatia Marea Britanie - Benelux

Criza financiara vine in Europa pe relatia Marea Britanie - Benelux

Click pentru imaginea marita

28.09.2008, 20:35 59

Camera Reprezentantilor din SUA ar putea vota astazi planul de 700 de miliarde de dolari pentru stabilizarea sistemului bancar american, insa intre timp un alt gigant, Washington Mutual, a intrat in faliment dupa ce clientii au retras 16,7 mld. $ in 10 zile, iar in Europa guvernul britanic se pregateste sa nationalizeze inca o banca - Bradford&Bingley.

Unda de soc a atins si un alt mare grup de servicii financiare - Fortis, cu active de circa 750 mld. euro, bancile centrale din Belgia si Olanda cautand ieri solutii pentru a restabili increderea clientilor si a investitorilor dupa o cadere cu 35% a pretului actiunilor. Fortis, care detine o sucursala la Bucuresti, alaturi de o companie de leasing, are nevoie de circa 8,3 mld. euro pentru a-si consolida capitalul, dupa ce anul trecut a cheltuit 23 mld. euro pentru a prelua o parte din ABN Amro, chiar inainte de izbucnirea crizei.
In acest context, agentia americana de rating Standard&Poor's a anuntat ca Romania s-ar putea confrunta in lunile urmatoare cu o scadere a ratingului de tara, alaturi de alte economii emergente, conform unui raport citat de Mediafax. In acelasi timp, grupul francez Societe Generale afirma ca are incredere tocmai in aceste piete, iar un raport al Citibank plaseaza Romania mai bine decat Cehia, Ungaria si Turcia intr-un clasament al vulnerabilitatii externe. Romania are de un an perspectiva negativa de rating de la S&P, iar recent analistii sai au facut o vizita de documentare la Bucuresti.
Pe de alta parte, analistii Citi nu intrevad riscul unei incetiniri economice dramatice, anticipand o crestere a PIB cu 5,9% in 2009, in timp ce deficitul extern - considerat de S&P drept factor principal de risc - ar urma sa scada de la 13,8% din PIB anul acesta la 12,4% in 2009. Citi nu vede derapaje nici pentru deficitul bugetar, pentru care prognozeaza un nivel de 2,5% din PIB in 2009.
Mai mult, pe baza unui indice care ia in calcul inflatia, deficitul fiscal, ponderea datoriei in PIB, raportul dintre rezervele valutare si datoria pe termen scurt, ponderea comertului in PIB si a investitiilor straine directe in PIB, Citi considera ca Romania are o vulnerabilitate externa mai mica decat tari precum Cehia, Ungaria, Ucraina, Ungaria si Turcia, dar mai mare decat Slovacia, Polonia, China sau Rusia.
Cea mai putin vulnerabila dintre tarile emergente este considerata Venezuela, datorita rezervelor de petrol.
Si grupul francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, are incredere in pietele emergente pe care este prezent.
"Suntem increzatori in pietele emergente, care fundamental vor merge bine in continuare. Avem incredere in Rusia. De asemenea, teama de inflatie scade, ceea ce reprezinta un element important", afirma Frederic Oudea, CEO al Societe Generale.
El spune ca SocGen are avantajul ca este prezent pe multe piete emergente, adica acolo unde este crestere.
"Avand expunere acolo inseamna ca vom avea crestere pe termen lung, pe 15-20 de ani, nu pe 2-3 ani. Dinamica demografica, dezvoltarea economiilor si a sistemelor bancare sustin aceasta perspectiva."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO