Eveniment

Criză guvernamentală la Bucureşti: Ceea ce nu ştie Liviu Dragnea este că laptele nu se bea cu furculiţa. Cu cea mai mare creştere economică din UE, România a ajuns într-o criză politică greu de explicat

Criză guvernamentală la Bucureşti: Ceea ce nu ştie...

Autor: Iulian Anghel

13.06.2017, 20:00 4719

Liviu Dragnea, cel mai puternic om politic al României la 13 iunie 2017 ora 18.00, vrea sa-l schimbe din poziţia de premier pe Sorin Grindeanu. Ceea ce nu ştie Liviu Dragnea este că laptele nu se bea cu furculiţa.

Economia României este la zenitul postcrizei. PIB-ul a crescut cu 5,7% în T1, după o creştere de 4,8% în 2016. Putem vorbi dacă această creştere este sustenabilă - econo­miş­tii care se opun creşterii economice prin con­sum susţin că nu este. Dar PSD, partidul care a câştigat alegerile cu un scor categoric, şi-a asumat consensual acest fel de a susţine economia. Ceea ce nu ştie este cum să gestioneze acest succes.

De ce să fie schimbat premierul când, din punct de vedere politic, nu există niciun pericol, de vreme ce opoziţia este inexistentă? De ce să fie schimbat premierul atâta vreme cât situaţia economică este una cum nu s-a mai întâlnit după criza de acum zece ani? Nimeni nu explică şi atunci speculaţiile cresc ca apa de ploaie coborâtă din ruinele munţilor şi care inundă satele fără să ştii de unde vine.

Economic totul arată bine. PIB-ul e la un uluitor 5,7% creştere în T1 an la an. Salariul real a crescut cu 14% în T1 an/an. Comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine puterea de consum a oamenilor – a crescut cu 7% în T1. Exporturile au crescut cu 12% şi în ciuda faptului că importurile cresc peste exporturi, deficitul de cont curent este sub control pentru că serviciile care, subliniază cea mai puternică inteligenţă a României, compensează. Singurele care sunt în defect sunt investiţiile statului care au scăzut cu 31% în T1 an/an.

Este o mare îngrijorare pentru viitor, în condiţiile în care toată această poveste frumoasă s-ar putea transfera într-un deficit bugetar care ar putea afecta economia în următorii ani. Comisia Europeană crede că deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,6% din PIB. Guvernul zice că nu, dar guvernul, ca să şi poată să facă ce zice, trebuie să fie pe picioarele lui.

Nu există nicio raţiune pentru schimbarea guvernului azi decât aceea că sunt oameni politici pe aici care nu ştiu că laptele nu se bea cu furculiţa. O guvernare nu trebuie să fie gustul unui singur om, o guvernare este pentru întreaga ţară.

România este azi într-o poziţie de invidiat pentru mulţi. Va depăşi PIB-ul Cehiei în scurt timp, se va apropia de cel al Portugaliei în scurt timp şi în zece ani va fi acolo unde îi este rostul şi felul – a şaptea putere economică a UE, nu a şaptesprezecea, ca azi. Nu pledăm pentru stabilitatea invocată de dl Iliescu în trecut – „guvernul trebuie lăsat să lucreze”. Dar întrebăm: de ce schimbi guvernul într-un moment în care nimic nu-ţi cere să schimbi guvernul? De ce provoci o criză politică când nimic nu-ţi cere asta?

 

Preşedintele Iohannis nu intervine, deocamdată

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Mădălina Dobrovolschi a declarat ieri că preşedintele aşteaptă o decizie în ceea ce priveşte analiza făcută de coaliţia de guvernare la nivelul Executivului, până în prezent apărând doar înformaţii „pe surse“.

„Deocamdată, urmărim ceea ce se întâmplă în spaţiul public şi observăm că sunt doar speculaţii, sunt doar informaţii pe surse, nu am văzut o comunicare oficială. Nu sunt, deocamdată, decizii oficial comunicate, tocmai de aceea, dacă îmi permiteţi, în acest moment noi, la nivel de Administraţie Prezidenţială, aşteptăm să vedem ce se întâmplă din punct de vedere oficial şi după aceea vom avea, desigur, o reacţie“, a declarat Dobrovolschi. Dobrovolschi a subliniat că responsabilitatea evaluării miniştrilor aparţine partidului de guvernământ, la fel şi unele măsuri care „se impun“.

„Este, în acelaşi timp, responsabilitatea partidului de guvernământ să facă o evaluare în legătură cu activitatea miniştrilor şi dacă sunt observate probleme în modul în care unii dintre miniştri au desfăşurat sau îşi desfăşoară activitatea, evident că aceşti responsabili pot să ia măsurile care se impun.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO