Eveniment

Criza nu ii impiedica pe proprietari sa ceara si 2 mil. € pe un apartament in Bucuresti. Pentru „cunoscatori”

Criza nu ii impiedica pe proprietari sa ceara si 2 mil. € pe un apartament in Bucuresti. Pentru „cunoscatori”
02.12.2009, 23:30 46

Primaverii, Herastrau, Floreasca sau Cotro ceni, zone in carepot fi gasite apartamente cu suprafete de 300 - 500 de metripatrati, in vile din perioada interbelica sau in blocuri noi, oferain continuare spre vanzare locuinte cu preturi care pot ficonsiderate exagerate pentru un oras precum Bucurestiul.

Acestlucru nu inseamna ca se si realizeaza tranzactii la astfel depreturi, desi o serie de intreprinzatori si executivi ar fiinteresati sa cumpere in aceasta perioada proprietati, cu conditiaca preturile sa fie la un discount semnificativ fata de aniitrecuti.

"Odata si odata o sa se vanda"

Majoritatea anunturilor specifica faptul ca preturile suntnegociabile, dar in aceasta perioada inclusiv investitorii in luxcauta in special chilipiruri.

Cel mai scump apartament din Bucuresti postat pe cele cincisite-uri analizate de ZF are un pret de doua milioane de euro plusTVA, se afla in zona Primaverii si are o suprafata construita de350 de metri patrati, din care 252 de metri patrati sunt utili.

"Proprietatea este scoasa la vanzare de doua - trei saptamani,dar nu a fost nimeni interesat pana in momentul de fata. Odata siodata o sa se vanda. Poate nu la pretul acesta, dar acestapartament a fost scos pe piata pentru «cunoscatori». Se aflaintr-o cladire cu cinci apartamente, liftul te lasa in mijloculcasei, are o baie cu jacuzzi deasupra careia se afla un geam carese deschide prin care poti vedea cerul. Este un apartament de saptestele", isi prezinta "marfa" Cristian Caldararu, di rectorul devanzari al departamentului rezidential al firmei Galaxy Imob, inportofoliul careia se afla apartamentul. Cu acesti bani pot ficumparate circa 30 de apartamente de doua-trei camere intr-uncartier precum Militari.

Apartamente mai ieftine, dar cu preturi de peste 1,5 milioane deeuro, pot fi gasite si in zone precum lacul Floreasca sau inapropierea parcului Herastrau - duplexuri sau penthouse-uri cupatru cinci camere si terase spatioase de pe care pot fi admiratelacurile si zonele impadurite din nordul Capitalei. In acelasitimp, apartamente ceva mai putin spatioase, cu trei sau patrucamere pot fi gasite in Cannes pentru 670.000 de euro, pret carecuprinde si costul garajului, in timp ce un apartament cu undormitor (doua camere) in centrul Manhattan-ului costa 6,5 milioanede dolari. Dar salariul mediu anual in inima New York-ului este de100.000 de dolari pe an (5.500 de euro pe luna).

Salariul mediu anual este de 325 de euro, in timp ce veniturilelunare nete ale execu tivilor care conduc multinationale mari inRomania variaza intre 10.000 si 20.000 de euro. Numarul acestoradin urma este de aproximativ 500, potrivit unor calcule anterioareale ZF.

Au scazut preturile?

Seful unei banci din liga a doua spune ca este in cautarea unuiapartament in centrul Capitalei de mai bine de un an, dar preturileapartamentelor bune sunt in continuare in jurul valorii de unmilion de euro, astfel ca decizia unei achizitii a fostamanata.

"Principalele particularitati ale tranzactiilor incheiate pesegmentul rezidential de lux anul acesta sunt ca au vizat exclusivbeneficiarii finali, iar obiectul lor au fost proprietatifinalizate. Majoritatea proprietatilor tranzactionate erau pe piatainca de anul trecut, dar au devenit mai atractive pentrucumparatori odata cu reajustarea preturilor", a declarat MihaelaPana, directorul departamentului rezidential al firmei deconsultanta imobiliara DTZ Echinox.

Teoretic, reduceri de pret sunt. Pe unul dintre site-urileanalizate, dupa modelul supermarketurilor sau magazinelor de haine,preturile vechi sunt taiate, iar mai jos cu rosu este trecut noulpret: 1,1 mil. euro in loc de 1,38 mil. euro pentru un apartamentsituat pe Soseaua Nordului sau 925.000 de euro in loc de 975.000 deeuro pentru un apartament intr-o vila din 1940 situata in cartierulCotroceni. In zonele cu vile din centrul vechi al Capitalei -Cotroceni, Victoriei - cu facilitati mai putine, dar cu o valoareculturala mai mare, pot fi gasite apartamente cu suprafete de 150 -160 de metri patrati si preturi de circa 400.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO