Eveniment

Croitoru, BNR: Cresterea PIB va fi condusa tot de consum

08.12.2009, 23:02 41

Cresterea economica ar trebui sa se bazeze mai mult peinvestitii si export net, insa in realitate ascensiunea PIB va ficondusa tot de consum, sustinut prin credite externe.

"Cresterea economica va fi in mod evident condusa in continuarede consum. Daca vrem sa convergem la UE intr-un orizont rezonabilde zeci de ani ar trebui sa avem o crestere economica relativ mare,care va fi in continuare finantata prin credit extern", a afirmatLucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Consumul se orienteaza in functie de "cum sunt presarate"stimulentele in societate, astfel ca atunci cand se vor reasezastimulentele pentru reluarea consumului, acesta va fi sustinut incontinuare de credit, a explicat Croitoru.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, are un alt punct devedere. "Pe viitor, cresterea economica a Romaniei va trebui sa sebazeze, in termeni relativi, mai putin pe consum - model care s-adovedit a fi nesustenabil - si mai mult pe investitii si pe exportnet", a spus economistul-sef al BNR."

El considera ca politicile monetara, fiscala, de pensii sisalarii trebuie sa conlucreze pentru limitarea cresteriinecontrolate a consumului si pentru stimularea economisiriiinterne, investitiilor si exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO