Eveniment

CSM, aviz negativ pentru amnistie şi graţiere

CSM, aviz negativ pentru amnistie şi graţiere
25.01.2017, 19:35 757

Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri. 

Documentele urmează să fie transmise Ministerului Justiţiei. Plenul CSM a luat decizia cu majoritate de voturi. Reprezentanţii instanţelor şi ai parchetelor au trimis puncte de vedere împotriva celor două ordonanţe de urgenţă.

Şi preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat împotriva acestor modificări, demarând procedurile pentru a se lămuri aceste aspecte printr-un referendum. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri.

De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor, iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. Un alt proiect de ordonanţă prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Aproximativ 15.000 de persoane au protestat, duminică, în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO