Eveniment

Cu cat se scumpesc benzina si motorina la pompa ca urmare a majorarii accizelor la inceputul lui 2010

Cu cat se scumpesc benzina si motorina la pompa ca urmare a majorarii accizelor la inceputul lui 2010
27.10.2009, 23:19 234

Cele mai mari companii locale de distributie a carburantilorspun ca majorarea accizelor de la inceputul anului viitor ar puteaduce la o crestere a pretului la pompa intre 5-8%, ceea ce nu vaavea un impact major asupra cererii. Pe de alta parte insa suntfoarte multi factori care ar putea duce la majorari de pretsuplimentare, cel mai important dintre acestia fiind pretulpetrolului.

"Cel mai important efect al deprecierii leului asupra pretuluide la pompa se regaseste la nivelul accizei din 2010. In valoareabsoluta in euro, aceasta va creste cu 3,6%, dar, din cauzadeprecierii leului, cresterea reala a accizei in lei va fi deaproximativ 18%", spun reprezentantii MOL Romania, companie cuafaceri de aproape 600 de milioane de euro.

Concret, de la 1 ianuarie, acciza pentru benzina fara plumb vacreste de la 436 de euro pe tona la 452 de euro pe tona, iar incazul motorinei aceasta va creste de la 336 de euro pe tona la 347de euro pe tona. Desi cresterea in euro este mica din cauzadeprecierii leului, inceputul anului va aduce o crestere de 18,4% aaccizei in cazul benzinei si de 18% in cazul motorinei. Acciza secalculeaza la un pret de 4,2668 lei pe euro pentru 2010, incontextul in care pentru 2009 cursul era de 3,7364 lei/euro.

"Acciza la benzina Efix reprezinta 34% din pretul carburantuluila pompa, iar taxele totale, 47%. In ceea ce priveste motorinaEfix, acciza este de 27%, iar toate taxele, 44% din pretul final alcombustibilului", explica reprezentantii Rompetrol, al doilea marejucator din piata locala.

Practic, luand in calcul aceste ponderi, doar majorareaaccizelor, in contextul in care celelalte elemente care compunpretul la pompa ar ramane constante, ar duce la o crestere de peste6% pentru benzina si de aproape 5% pentru motorina.

"Astfel, in 2010, totalizand toate aceste efecte (majorareaaccizelor, deprecierea leului) pretul la pompa in lei ar puteacreste cu peste 5%", spun reprezentantii MOL Romania, care amintescde importanta pe care o are evolutia cotatiilor internationale instabilirea pretului la pompa.

"Cresterea accizelor, impreuna cu TVA, vor duce la o crestere decirca 7- 8% in pretul la pompa la inceputul anului. Asta daca toatecelelalte componente raman constante. Poate vom asista la o scaderea cotatiilor si astfel nu vom avea cresteri de pret la pompa, desinu prea cred ca acest lucru se va intampla. Oricum, aceastacrestere nu va avea un impact asupra cererii, pentru ca in lunileianuarie si februarie consumul este redus, iar oamenii vor avea untimp sa se obisnuiasca", spune Teodor Chirilescu, directorulgeneral adjunct al Lukoil Romania.

Pretul barilului de petrol a inregistrat in perioadaianuarie-octombrie o majorare de 90%, de la 40 de dolari, pana la76,18 dolari, in timp ce cotatiile internationale ale produselorfinite au consemnat o crestere de 44,8% in cazul motorinei Euro 5,respectiv de 115% pentru benzina Euro 5, potrivit reprezentantilorRompetrol.

"In aceeasi perioada, preturile practicate de RompetrolDownstream, divizia de retail a grupului in Romania, s-au apreciatdoar cu aproximativ 7% la motorina Efix Diesel (de la 3,52lei/litru - 1 ianuarie la 3,79 lei/litru - 20 octombrie) si cu 27%in cazul benzinei Euro 5 (de la 3,10 lei/litru - 1 ianuarie la 3,93lei/ litru - 20 octombrie)", spun oficialii Rompetrol care au maiprecizat ca aceasta evolutie a fost determinata si de evolutiaratei de schimb valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO