Eveniment

Cu ce veste buna a venit la Bucuresti seful FMI: ar putea fi nevoie de un nou acord

Cu ce veste buna a venit la Bucuresti seful FMI: ar putea fi nevoie de un nou acord
30.03.2010, 23:58 33

Presedintele Traian Basescu a discutat ieri cu seful FMIDominique Strauss-Kahn ideea incheierii unui nou acord definantare, preventiv de aceasta data, in conditiile in care Romaniaa imprumutat pana acum putin peste 9 mld. euro in cadrularanjamentului financiar de 20 mld. de euro stabilit in primavaratrecuta si care expira in 2011.
Strauss - Kahn a fost ieri la Bucuresti pentru o vizita de numaicateva ore in cadrul careia s-a intalnit cu toti oficialii romani,de la presedinte la premier, parlamentari si guvernatorul BNR, darsi cu studenti de la ASE Bucuresti.
"Cand vom incheia acest acord, cel mai probabil va vom solicita unacord stand-by de asistenta sau o linie de credit flexibila. Vomvedea impreuna ce solutie trebuie adoptata in ce priveste Romania,pentru ca este clar ca atat timp cat suntem intr-un acord cudumneavoastra, Romania este mai credibila", i-a spus Basescusefului FMI, un socialist francez.
Strauss- Kahn a replicat ca sunt perspective bune de colaborare, cumicile "scapari" in domeniul fiscal.
La sfarsitul vizitei la Bucuresti, seful FMI a precizat intr-unbriefing de presa sustinut pe aeroportul Henri Coanda ca sunt sansebune pentru continuarea colaborarii. "Modul in care s-au derulatprogramele ne face sa credem ca dupa ce programul stand-by aflat inderulare se va termina, un nou acord stand-by preventiv va fisuficient". Guvernul a prezentat anul trecut imprumutul ca pe o"centura de siguranta", dar ulterior a fost nevoit sa ceara oderogare de la FMI pentru a folosi o parte din bani pentrufinantarea deficitului bugetar. Daca anul trecut FMI s-a aratatneobisnuit de ingaduitor cu autoritatile romane, in acest anpresiunea pusa pe Executiv pentru realizarea reformelor asumate vacreste. Intre timp, economia nu reuseste sa iasa din recesiune,dupa caderea dramatica de anul trecut care a ravasit foarte multeafaceri.

Prezentarea pentru studentii ASE: "Contribuabilii nu vor mai fidispusi sa salveze inca o data sistemul financiar. De aceea trebuiesa cream un fel de sistem de asigurare. Vom pune taxe bancilor,pentru a descuraja comportamentul prea riscant si ca sa evitamsituatii in care contribuabilii sa mai fie nevoiti sa sustinaesecul sectorului financiar."

Discursul din Parlament: "Fondul face recomandari ca o tara sarevina pe calea cea buna si tine de tara respectiva sa le aplice.Noi nu alegem aceste masuri. Masurile precum construirea de maiputine drumuri, de reducere a salariilor in sectorul public si decrestere a impozitelor sunt decizii luate de Guvern."


Intalnirea cu presedintele Basescu la Cotroceni: "Global, cred caprogramul este bine manageriat si am incredere ca la urmatoarearevizuire, din aprilie, vom fi in tinte. Pe partea fiscala situatiaeste grea, dar cred ca va fi imbunatatita. Lucrurile arata mai binein ceea ce priveste politica monetara. Asta nu inseamna ca actualacriza a trecut."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO