Eveniment

Cu Grecia in flacari, FMI devine neinduplecat la Bucuresti. GALERIE FOTO - cronica evenimentelor de miercuri

Cu Grecia in flacari, FMI devine neinduplecat la Bucuresti
05.05.2010, 23:07 358

Amenintarea majorarii impozitelor pentru carpirea bugetului acreat ieri un adevarat iures al intalnirilor la Finante, BNR siPalatul Cotroceni pe tema solutiilor pe care ar putea sa le aleagaGuvernul, dar autoritatile nu au ajuns la o decizie clara.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a facut naveta intre Finantesi BNR fara a-si pierde zambetul afisat in fata jurnalistilor, darramanand la fel de zgarcit in a da indicatii despre mersulnegocierilor.

"Romania trebuie sa dea asigurari ca este serioasa si ca va aveapolitici economice bune. Vrem sa ne asiguram ca masurile discutatecu Guvernul vor fi implementate in mod riguros", a fost mesajultransmis de oficialul Fondului dupa o a doua runda de discutii laFinante pe ziua de ieri. Ministrul Sebastian Vladescu si-a pastratdiscursul cu accente ironice la adresa presei care incerca saverifice scenariile lansate pe piata, afirmand de mai multe oripana spre seara ca toate variantele sunt luate in calcul si ca nu afost inca nimic stabilit.

O explicatie pentru severitatea afisata dintr-o data de Fond aavansat-o Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI:"Lucrurile nu mai sunt ca in urma cu doua saptamani. Situatia s-aschimbat dupa Grecia, iar deteriorarea acesteia duce la masurisuplimentare in toate tarile". In rest, nicio declaratie oficialade la Palatul Victoria, unde Guvernul s-a reunit dimineata, nici dela Palatul Cotroceni, unde presedintele l-a convocat pe premier sipe mai multi ministri economici pentru a discuta pozitia Romanieiin fata FMI. La discutii a participat si guvernatorul BNR, MugurIsarescu, potrivit unor surse oficiale care afirma ca seful banciicentrale este impotriva majorarii TVA din cauza efectului negativasupra inflatiei si a relansarii economiei, mesaj pe care i l-a datsi lui Franks.

Opozitia BNR tinde sa incline balanta in favoarea unei majorarimai substantiale a cotei unice. Surse oficiale afirma ca FMImentine o prognoza de crestere minimala a economiei in acest an,mai mica decat estimarea de 0,8% avansata recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO