Eveniment

Cu propriul guvern neputincios sa restructureze bugetarii si sa opreasca risipa cheltuielilor publice, presedintele taie pensiile si ajutorul de somaj

Cu propriul guvern neputincios sa restructureze bugetarii si sa opreasca risipa cheltuielilor publice, presedintele taie pensiile si ajutorul de somaj: Basescu salveaza sectorul privat de majorarea taxelor si ii ataca de-a valma pe bugetari

Traian Basescu

06.05.2010, 23:09 49

Taierea veniturilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, reducereaajutorului de somaj si a pensiilor cu 15% si diminuarea drastica asubventiilor de la buget sunt principalele masuri de reforma cucare Guvernul a convins FMI sa renunte la varianta majorarii TVA sia cotei unice, a anuntat aseara presedintele Traian Basescu.

"Alternativa la acest program este introducerea imediata acresterii fiscalitatii ca solutie de a aduce bani la buget", a spusBasescu intr-o interventie televizata in urma unei a doua intalniricu delegatia FMI.

El a denumit aceasta solutie "varianta increderii" din parteaFondului si a confirmat scenariul alternativ de majorare a TVA la24% si a cotei unice la 20%, pe care l-a denumit "variantaneincrederii" in institutiile statului roman.

Basescu a explicat optiunea pentru reducerea drastica asalariilor in aparatul bugetar prin "grija de a nu pune in sarcinatuturor celor 22 de milioane si a sectorului privat excesul decheltuieli pe care il are bugetul".

Seful statului a acuzat "isteria" creata in ultimele zile petema majorarii TVA si a cotei unice, desi admite ca cele douascenarii au fost discutate in paralel. Presa a fost insa alimentatacu cifrele "infricosatoare" de 24%/20% chiar din zona presedintieisi niciun oficial guvernamental nu a dezmintit existenta acesteivariante. De asemenea, Basescu a recunoscut ca "nu e treaba sa" saanunte aceste masuri de reforma care tin de Guvern, dar a spus ca"isi asuma" liniile acestui program si va sprijini Cabinetul Boc.Mai mult, a tinut sa precizeze ca "nu pune nimeni problemaremanierii", fiind interesat de "stabilitate". In ultimele zile,autoritatile au construit "sperietoarea" majorarii dramatice aimpozitelor, care ar fi lovit intreaga Romanie, pentru ca in celedin urma sa arate ca lasa doar sectorul bugetar sa plateasca faradiferentiere pretul restructurarii.

Oamenii de afaceri spun insa de anul trecut ca doar sectorulprivat s-a restructurat, in timp ce Guvernul nu a reusit sa reducacheltuielile nici macar in trimestrul I al acestui an. Tocmai deaici neincrederea profunda a FMI, care inclina spre variantacresterii de impozite. Prin taierea de cheltuieli din sectorulpublic, deficitul bugetar ar urma sa se incadreze in zona 6,7-6,8%din PIB, cu aproape un punct mai sus fata de tinta initiala pe2010.

Surse oficiale afirma ca FMI ia in calcul acum un scenariu descadere a economiei cu 0,5% in acest an sau in cel mai bun caz ostagnare.

Executivul s-a plans ca nu poate face restructurari de personaldin cauza ca angajatii disponibilizati contesta deciziile ininstanta si castiga procesele.

Juristii Guvernului nu au fost capabili sa gaseasca solutii laaceasta problema.

In acest context, Basescu a spus ca urmeaza sa fie modificat siCodul muncii.

Mediul de business a primit pozitiv optiunea de "dreapta" asefului statului.

"Este mai bine asa decat sa creasca TVA si cota unica. Esteposibil sa fie necesare si alte ajustari cum ar fidisponibilizarile, dar nu la nivelul vehiculat pana acum. Masurareducerii salariilor ar trebui oricum combinata cudisponibilizari", a comentat Cristian Secosan, directorul generalal Siemens Romania.

Dragos Neacsu, presedintele societatii Erste Asset Management,cel mai mare administrator de fonduri de pe piata locala, consideraca reducerea pensiilor si a salariilor bugetarilor este un primepisod din filmul restructurarii sectorului bugetar care va rula peparcursul intregului an. "O astfel de masura imi aduce aminte demasurile luate in Antichitate in armatele romane, atunci cand aveauloc retrageri din lupta si cand fiecare al zecelea soldat era ucispentru a ridica moralul celorlalti noua."

"Este minunat. Este o palma data lui Boc si lui Vladescu. Riscamsa ajungem ca Grecia. Sunt super incantat de aceasta decizie. Va figreu de aplicat deoarece bugetarii sunt numerosi si au putere. Estefoarte greu sa renunti la un drept castigat. O asemenea masura sepoate lua doar cu un mare cost politic", apreciaza Dan Ioan Popp,presedinte si actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO