Eveniment

Cu salarii de 21.000 lei pe lună, cel mai bine plătiţi oameni dintr-o companie de stat vor să intre în grevă

Romatsa controlează traficul aerian din România, fiind o activitate de monopol

Romatsa controlează traficul aerian din România, fiind o activitate de monopol

Autor: Mirabela Tiron

29.05.2017, 00:06 1981

Cel mai bine plătiţi oameni din România de la stat, angajaţii Romatsa - serviciul de control aerian -, au anunţat că vor să intre în grevă din 30 mai, chiar când începe una dintre cele mai aglomerate perioade din punctul de vedere al traficului aerian pe aeroportul Henri Coandă.

 „Se negociază în continuare, se doreşte evitarea acestei greve. Prin lege, în cazul unei greve, controlorii de trafic sunt obligaţi să asigure o treime din zboruri. Eurocontrol, instituţia europeană de aviaţie, cu sediul la Bruxelles, decide ce zboruri sunt operate“, a spus pentru ZF Andra Meheş, director de comunicare la Romatsa.

Ministrul transporturilor, Alexandru Cuc, a afirmat vineri că monitorizează foarte atent situaţia de la Romatsa.

„Dar un lucru este cert: eu nu lucrez sub presiune sub nicio formă! Am avut întâlniri înainte de greva iniţială, de acum două săptămâni, cu reprezentanţii sindicatului de la Romatsa. Şi-au prezentat doleanţele care ţin de partea ministerului şi ce poate rezolva ministerul. Am stabilit un calendar foarte clar, pe care noi ni l-am asumat ca minister, dar, pe de altă parte, mi se pare că această presiune care o pun membrii sindicatului de la Romatsa pe minivacanţa românilor care urmează în perioada următoare este nejustificată. Cu atât mai mult cu cât cred că ştiţi cu toţii care sunt salariile controlorilor de trafic de la Romatsa, vorbim de un salariu mediu de 21.000 de lei“, a declarat el citat de Mediafax.

Gheorghe Răcaru, şeful companiei aeriene Blue Air, unul dintre cei mai mari operatori pri­vaţi, spune că a primit o avertizare generală de grevă, dar nu o informare oficială pe cana­le­le stabilite în aviaţie.

„Nicio grevă nu este de bun augur, mai ales de Rusalii, o perioadă foarte aglomerată. Se va pro­duce haos, iar pasagerii vor veni la noi pen­tru compensări, deşi va fi o situaţie de forţă ma­joră“.

Romatsa este regia autonomă de stat aflată în sub­ordinea Ministerului Trans­porturilor cu cel mai bine plătiţi angajaţi din economie, cu sala­rii nete de 21.000 de lei pe lună. Salariul me­diu în România este de 2.300 lei net.

Traficul de pasageri pe aeroporturile din ţară a ajuns în primul trimestru la peste 4 mili­oa­ne de oameni, în creştere cu 30% faţă de peri­oada similară a anului trecut, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din România. Aeroportul Optopeni deţine 64% din total.

Henri Coandă (Otopeni) a înregistrat în primele trei luni aproape 2,6 milioane de pasageri, adică 64% din traficul total, arată calculele ZF pe baza datelor Asociaţiei Aeroporturilor din România.

În total, aeroporturile din ţară au fost tranzitate anul trecut de 16,4 milioane de pasageri, traficul aerian ajungând astfel la un nou nivel record. Cel mai mai mare număr de pasageri a atras anul trecut aeroportul Henri Coandă (Otopeni), care a încheiat anul cu un trafic de aproape 11 milioane de pasageri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO