Eveniment

Culmea taxarii: firmele suspendate sa plateasca impozit pe profit

16.02.2010, 23:01 885

Firmele care si-au suspendat activitatea in ultimele luni arputea fi nevoite sa plateasca anticipat impozit pe profit in 2010,cu toate ca ele nu mai desfasoara niciun fel de activitate, inlipsa unei precizari explicite care sa le scuteasca de la plataunui impozit pe profit pe care nu il au.

Toate firmele (cu exceptia celor care platesc impozit anual) vorplati anticipat impozit trimestrial pe profit, incepand de anulacesta, in cuantum de o patrime din impozitul anual obtinut in anulprecedent, actualizat cu rata inflatiei. Dar ce se intampla cufirmele care intre timp si-au suspendat activitatea?

Firmele care si-au suspendat activitatea (inactivitate temporarapentru cel mult trei ani) exista, intocmesc balanta de verificarelunara si depun declaratii la Fisc. Profitul pe care aceste firmeil vor obtine anul acesta va fi zero, dar potrivit legii privindplata anticipata a impozitului pe profit, ele ar trebui sa declaresi sa plateasca o patrime din impozitul pe anul trecut, in lipsaunei precizari explicite.

Daca statul ar merge pana la absurd cu colectarea taxelor de lacompanii, un numar de cateva zeci de mii de companii ar avea deplatit impozit pe profit anul acesta, chiar daca ele si-aususpendat activitatea si nu mai obtin niciun profit.

6.000 de firme si-au suspendat activitatea numai in lunaianuarie, alte 6.000 numai in luna decembrie, iar pe tot parcursulanului trecut, peste 130.000 de firme au ales sa inceteze temporaractivitatea, potrivit datelor ONRC. O buna parte dintre ele insa nuobtineau venituri si au ales sa isi suspende activitatea pentru anu plati impozitul minim introdus in primavara anului trecut.

"Intr-adevar, nu se precizeaza in lege ca firmele care si-aususpendat activitatea nu trebuie sa plateasca anticipat impozitulpe profit. Merita discutata introducerea unei astfel de precizari",spune Dragos Doros, director impozite directe in cadrulMinisterului de Finante, la forumul de legislatie si fiscalitateTaxEu.

Consultantul fiscal Gabriel Biris, care a pus in discutie lipsaacestei precizari in Codul fiscal, spune ca, potrivit principiilorfiscalitatii, impozitarea firmelor suspendate cu un impozit peprofit nu ar avea niciun sens. Mai mult, statul ar avea costuriadministrative care nu se justifica. "Presupunem ca o firma trebuiesa plateasca un impozit pe profit de 550 de lei pe trimestru. Deci2.200 de lei pe an. Care ar fi avantajul pentru stat sa colectezesuma asta pentru un an de zile (de la o firma care si-a suspendatactivitatea - n.r.), pana cand se va face regularizarea? Firma nuplateste, trebuie trimis in teritoriu un inspector fiscal, ceea ceimplica iar costuri suplimentare".

Avantajul platilor anticipate pe profit este o mai bunapredictibilitate in randul companiilor a cheltuielilor cu impozitulpe care il vor datora la stat si, desigur, un avantaj suplimentaril au firmele care obtin un profit mai mare in anul curent, platindun impozit mai mic pe profitul din anul precedent.

In conditiile in care este de asteptat ca firmele sainregistreze profituri mai mari anul acesta, impactul platiloranticipate pe profit asupra Trezoreriei statului va fi unulnegativ, dar acest lucru nu ar trebui sa ne bucure, spune CristianRadulescu, partener TaxHouse. "Probabil Fiscul va inteticontroalele fiscale pentru a compensa incasarile scazute".

Platile anticipate vor fi aplicate inclusiv fostelormicrointreprinderi. Cat despre firmele care anul trecut au platitimpozit minim stabilit in functie de cuantumul veniturilorrealizate in 2009, anul acesta ele vor plati trimestrial o patrimedin impozitul minim stabilit in functie de cuantumul veniturilorrealizate in 2009.

Reactii de la cititori:

Tinem sa va prezentam si reactia unui cititor cu privire laacest articol.

Buna dimineata,

Am citit articolul semnat de dvs. din editia de azidimineata si nu prea mi-a placut faptul ca logica pe baza caruia afost structurat articolul nu a mers un pic mai adanc si a lasatproblema la nivelul unei stiri care poate face valuri si genera"panica", pastrez ghilimelele pentru ca va voi demonstra ca nu suntdecat vorbe'n vant cele referitoare la impozitarea firmelor cuactivitatea suspendata si nu este prima oara cand in presa apardiverse opinii exprimate de aceasta persoana, care sunt partialreale.

Argumentatie :

1. Cf. CF art.13, sunt obligate la plata impozitului peprofit, lit a) :"persoanele juridice romane",

2. Cf. CF art.14 lit.a), sfera de cuprindere a impozituluipe profit, impozitul pe profit se aplica asupra "profituluiimpozabil obtinut din orice sursa […]",

3. Cf. CF art.18, impozitul minim, pct.(2), se specificacine plateste impozit minim :"contribuabilii,[..], in cazul caroraimpozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minimpentru transa de venituri totale corespunzatoare[…]"

Numai din aceste 3 puncte avem :

1. Ca sa ai profit trebuie sa generezi venituri si implicitcheltuieli, nu am mers cu argumentatia pe cheltuieli ca esteevidenta,

2. Daca esti suspendat nu mai figurezi ca entitate activa laRC si nu mai poti intreprinde acte de comert, generatoare devenituri,

3. Odata ce esti suspendat, este preferabil si 99% fac acestlucru, solicita la Fisc aplicarea regimului derogatoriu si nu maiau nicio obligatie declarativa privind taxele si impoziteledatorate,

4. Daca este aplicat acest regim derogatoriu si nu depuinicio declaratie, Fiscul nu te poate urmarii pentru ceva ce n-aiplatit, pentru ca nu ai avut obligatia sa declari, este si cazulimpozitului minim.

Dupa umila mea parere, ne punem probleme ca sa ne punem oproblema, care nu exista decat in foarte mici cazuri cand agentiieconomici uita sau nu stiu de acest regim derogatoriu, carefunctioneaza de ceva vreme.

Si un alt argument: de ce anul trecut era o invazie desuspendari, radieri la RC?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO