Eveniment

Cum a ajuns berea Redd’s să fie implicată într-o anchetă

29.08.2010, 23:55 580

Anchetarea lui Dan Diaconescu în legătură cu un posibil şantajla adresa producătorului de bere Ursus Breweries, cel mai mareproducător de bere din România, aduce în discuţie berea Redd's, unsortiment de bere dedicat în special femeilor, un brand lansat înRomânia în februarie 2008.
Dan Diaconescu, patronul postului de televiziune OTV, susţine căprocurorii îl acuză că ar fi cerut mită 25 de milioane de euro dela compania Ursus Breweries pentru a fi stopată o anchetăjurnalistică în anul 2009 privind berea Redd's, potrivit Mediafax.Dan Diaconescu s-a arătat stupefiat de acuzaţiile aduse deprocurori, precizând că această acuzaţie nu este reală.
În luna iulie a anului trecut, postul de televiziune a prezentat încadrul mai multor emisiuni "Dan Diaconescu în direct" o anchetăjurnalistică referitoare la presupusa nocivitate a unor sortimentede bere ale producătorului Ursus Breweries, arată un documentpostat pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA),care a şi amendat postul de televiziune în 23 iulie anul trecut cu30.000 de lei.
CNA a motivat decizia de amendare a prin faptul că "subiectul afost prezentat într-o manieră tendenţioasă", iar un astfel de"demers jurnalistic s-ar putea trans­forma într-o campanie deimagine negativă împotriva acestui producător de bere".
În luna august a anului trecut, mai multe direcţii de sănătatepublică (DSP) au decis să retragă de pe rafturi un sortiment alberii Redd's, pe motiv că ar conţine un aditiv interzis pe piaţalocală în compoziţia berii. Potrivit site-ului Evenimentului Zilei,în august anul trecut o cantitate de peste 190.000 de litri de bereRedd's a fost scoasă de pe piaţă de inspectorii Direcţiei deSă­nă­tate Publică (DSP) Buzău. Acelaşi site mai precizează că şiDSP Sibiu a retras de pe piaţă peste 68 de hectolitri de bereRedd's.
La acea dată reprezentanţii Ursus Breweries, producătorul berii, auprecizat: "produsul Redd's Fresh este un produs sigur, care nuridică niciun fel de probleme legate de siguranţa de consum. Dinpăcate există o problemă de interpretare legală referitoare laprezenţa acidului malic în bere, care face ca în momentul de faţăprodusul Redd's Fresh să fie considerat neconform şi de aceea amtrecut deja imediat la înlocuirea produsului. Reţeta Redd's Freshtocmai a fost revizuită, prin alinierea acesteia la varianta debere cu arome - Redd's Sun, care este conformă cu cerinţele legale.Produsul nou este deja în curs de distribuţie", se arată într-opoziţie a Ursus Breweries publicată pe mai multe site-uri care auabordat acest subiect, precum site-ul www.sighet-online.ro.
Redd's este o bere cu arome de fructe ce a fost lansată în Poloniade Kompania Piwowarska (membră a grupului SABMiller - proprietarulUrsus Breweries) în 2000. Ulterior portofoliul de beri sub brandulRedd's a fost extins cu Redd's Apple, Redd's Dry sau Redd's Sun.Potrivit datelor dintr-un raport al SABMiller în 2008, berea Redd'sînregistra vânzări de 400.000 de hectolitri în Polonia şi avea ocotă de piaţă de 1% din vânzările totale de bere, iar în Rusiavânzările erau în jurul a 200.000 de hectolitri, cu o cotă de piaţăsub 1%.
Reprezentanţii Ursus, companie cu afaceri de aproape 300 mil. euroîn România, nu au comunicat date despre volumul vânzărilor Redd'sîn România. Ei nu au răspuns ieri nici la solicitările legate deperioada de timp în care Redd's a fost retrasă de pe piaţă, lamotivele care au stat în spatele acestei decizii sau la cantitatearetrasă.
"Redd's Fresh este un produs sigur, reţeta fiind folosită de pestezece ani în diverse ţări unde ne desfăşurăm activitatea", spuneauanul trecut reprezentanţii Ursus în răspunsul legat de retragereaunui sortiment de pe piaţă de către unele direcţii sanitare.
Reprezentanţii Ursus Breweries au mai spus la acea dată că acidulmalic este întâlnit în stare naturală în fructe precum mere, pere,struguri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO