Eveniment

Cum a ajuns judeţul Alba liderul creşterilor în topul exportatorilor de anul trecut

Cum a ajuns judeţul Alba liderul creşterilor în topul...

Autor: Dana Ciriperu

08.06.2017, 00:00 571

Economia locală a avut anul trecut aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţine faţă de anul 2015. Exporturile totale de bunuri au fost de 57,6 mld. euro în 2016.

Harta exporturilor oferă cea mai clară imagine a investiţiilor realizate în România, iar harta creşterilor dominată categoric de judeţul Alba în 2016 demonstrează cât de mult cântăreşte o investiţie, în acest caz proiectul Daimler din Sebeş, în economia unui judeţ.

Companiile înregistrate în judeţul Alba au trimis anul trecut pe pieţe externe produse de 1,3 mld. euro, în creştere cu aproape 30% faţă de 2015, după cum arată o analiză a ZF pe baza datelor de la INS. Avansul a fost suţinut de exportatorii tradiţionali din industria lemnului înregistraţi în acest judeţ (Kronospan, Holzindustrie), dar mai ales de businessul în creştere exponenţială raportat de două companii din industria auto: Daimler (Sebeş) şi Bosch Rexroth (Blaj).

Star Assembly, fabrica de cutii de viteze a grupului german Daimler, o investiţie de la zero estimată la peste 300 de milioane de euro, a devenit anul trecut cel mai mare exportator din judeţul Alba şi unul dintre cei mai mari exportatori din economie, la numai trei ani după ce a fost anunţat proiectul de investiţii. În urmă cu un an fabrica nu se afla între cei mai mari 500 de exportatori din România. În cazul Bosch, extinderea producţiei în fabrica din Blaj, proiect sprijinit şi cu ajutoare de stat, a dus anul trecut la dublarea cifrei de afaceri şi implicit la creşterea exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO